NINOVE – “Het stadsbestuur moet er bij Infrabel op aandringen, dat de strook grond naast de spoorlijn tussen de Zuidstraat en de Kloosterweg zo snel mogelijk een grondige opknapbeurt krijgt”, aldus federaal volksvertegenwoordiger Somers.
Ten noorden van spoorlijn Denderleeuw-Geraardsbergen bevindt zich tussen de Zuidstraat en de Kloosterweg een groene zone. Deze is grotendeels eigendom van spoorwegbeheerder Infrabel.
“Deze strook is gedurende tientallen jaren gebruikt als wandelpad door onder meer schoolgaande kinderen”, verduidelijkt Werner Somers. “Dat is al geruime tijd niet meer mogelijk doordat de begroeiing er meters hoog staat. Het ongedierte heeft zich massaal genesteld tussen het vele opgestapelde afval.”
Overlast
De bewoners van de Zuidstraat ondervinden bijgevolg last van ongedierte als ratten, muizen en marters, die schade toebrengen aan opritten, tuinen en auto’s en ook kippen uit de weg ruimen. “Infrabel is al anderhalf jaar op de hoogte van de situatie, maar heeft niets ondernomen. Als federaal volksvertegenwoordiger heb ik minister voor mobiliteit Gilkinet een reeks vragen gesteld om de aandacht te trekken op het probleem. Ik heb hem tevens gewezen op het gevaar, dat bomen op het domein van Infrabel verstrengeld geraken met de bovenleiding van de spoorlijn.”
Somers vraagt, dat het stadsbestuur er bij Infrabel op aandringt die strook grond zo snel mogelijk een grondige opknapbeurt te geven en in de toekomst regelmatig te onderhouden, zodat de zone niet langer een stort is en een paradijs voor ongedierte. Voetgangers zouden opnieuw moeten kunnen gebruikmaken van de verbinding tussen de Zuidstraat en de Kloosterweg.
Verloedering
Ook het stadsbestuur gaat volgens Somers trouwens niet vrijuit. “Het draagt zelf bij tot de verloedering van de buurt. De berm tussen de spoorlijn en de Zuidstraat is openbaar domein van de stad Ninove en wordt nauwelijks onderhouden. Aan het (westelijke) uiteinde van de Zuidstraat is de begroeiing tijdens de zomermaanden zodanig hoog, dat zelfs de verkeersborden voor een parkeerverbod niet meer zichtbaar zijn. Het stadsperceel van de groene zone tussen de spoorweg en de hondenlosloopweide aan de Kloosterweg is eveneens een wildernis. Ook de archeologische site ten zuiden van de spoorlijn en ten westen van de Kloosterweg ligt er verloederd bij, net zoals het terrein van de stad tussen de spoorlijn en die site. Ten slotte zorgt de sterk verouderde riolering in de Zuidstraat regelmatig voor geurhinder.”
MLI