Verkeer kan weer onder Abdijpoort door

    10 september 2024

    NINOVE – De beschadigde doorgang onder de Abdijpoort is gestut en sinds dinsdag 10 september opengesteld voor het verkeer, in afwachting van de definitieve herstelling.

    De Abdijpoort is sinds 12 juli 1951 beschermd als monument. Zij vormde de toegangspoort tot het abdijbeluik. In de gevel zien we de patroonheiligen Sint-Cornelius, Sint-Cyprianus en Onze-Lieve-Vrouw.

    Schade

    Een vrachtwagen was donderdagochtend 7 maart te hoog voor de onderdoorgang van de poort, waardoor de boog ernstig beschadigd geraakte en zware stenen naar beneden vielen.

    De herstelling van een beschermd monument moet volgens de regels van de kunst gebeuren. Daarom was eerst overleg nodig met de administratie Erfgoed. De regeling met de verzekeringsmaatschappij nam ook enige tijd in beslag.

    Vooraleer de herstelling van de beschadigde delen kon gebeuren, moesten schoringswerken de stabiliteit van het gebouw verzekeren. Nu dit is gebeurd kan de Abdijpoort tijdelijk volledig worden opengesteld voor alle verkeer.

    Open

    “De hekkens zijn opengesteld en de borstelwagen is langs geweest om op te kuisen”, meldde ons  de schepen voor erfgoed Henri Evenepoel (Open Vld), dinsdagmiddag 10 september. “Morgen komt ook nog een werktuigdrager om het hardnekkige gras weg te vegen. Er zijn nog extra verticale geleidebakens bijgeplaatst en een nadarhek, om het verkeer ietwat af te remmen. De maximale doorgangshoogte is verlaagd van 3,5 m naar 3 m, aangegeven door een hoogtelat.”

    De eigenlijke herstellingswerken aan de Abdijpoort staan gepland voor begin 2025.

    GNE/MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck

     

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons