Cultuurschepen Evenepoel (Open Vld) betreurt commotie rond KRASJ 7

    11 augustus 2024

    NINOVE – “Het is jammer, dat een kunsttentoonstelling politiek wordt uitgebuit”, aldus Henri Evenepoel in een omstandige reactie. “Een politieke partij uit openlijk haar wantrouwen tegenover een curator en valt nu al een tentoonstelling aan met werk van jonge mensen, dat men niet eens kent.”

    De initiële intentie van KRASJ was om vooral jong talent kansen te geven. “Het is correct, dat daaraan ook gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland waren gekoppeld. Dit alles met een deels Ninoofse toets: zeker wat betreft de curatoren en de talenten. In de loop der jaren haalden de gevestigde waarden met internationale uitstraling de bovenhand.”

    Budget

    Het aantrekken van gevestigde waarden heeft praktische, logistieke en vooral financiële gevolgen. “Daardoor werden de vooropgestelde budgetten soms ruim overschreden. De tekorten door deze ambitieuze kunstprojecten moesten telkens worden bijgepast ten nadele van andere nationale en internationale cultuuroptredens. Denken we maar aan de programmatie in De Plomblom of De Donderdagen, die telkens veel mensen weten te verwonderen. In deze budgettair woelige tijden en om dit te vermijden, is vooropgesteld om voor deze editie het financieel plaatje onder controle te houden.”

    Procedure

    De N-VA houdt een pleidooi voor een transparanter aanstellingsprocedure van de curator. “Kunst laat zich niet gemakkelijk in een keurslijf dwingen”, repliceert de schepen. “Ze laat zich evenmin in een lastenboek of een procedure tot aanbesteding duwen. In het verleden heeft men dit nog geprobeerd met andere kunstprojecten en het betekende telkens het begin van het einde van die projecten.”

    De N-VA twijfelt zwaar aan de kwaliteiten van de curator, die op voorspraak van de administratie is aangesteld. Maar de schepen weerlegt die kritiek: “De andere kandidaat-curator van hun voorkeur heeft vorig najaar een voorstel ingediend, dat het vooropgestelde budget reeds met meer dan 50 % overschreed. Een aangepast voorstel volgde pas 4 maand later, maar ging dan over een VZW-constructie en het inschakelen van 3 artistieke collectieve werkingen, waarmee we nog verder af zouden zijn van het klassieke KRASJ-concept.”

    Jong talent

    De aangestelde curator kan volgens de schepen zeer valabele artistieke adelbrieven voorleggen. “Hij is leerkracht in het kunstonderwijs in Ninove, initiatiefnemer van het lokale kunstproject De Sokkel en organisator van andere kunstinitiatieven. Hij kan de lokale talenten beter dan wie ook kennen, opvolgen en inschatten. Deze curator had wel een haalbaar en strak plan binnen het korte tijdsbestek én het voorziene budget.”

    Schepen Evenepoel refereert ook aan de tentoonstelling met de eindwerken van de kunsthumaniora het GO! Atheneum, die hij jaarlijks mag openen. “Ik kijk er naar uit om de grootste talenten van de kunsthumaniora opnieuw te ontmoeten en ben benieuwd hoe zij geëvolueerd zijn. De geselecteerde kunstenaars zijn niet meer de jonge net afgestudeerde humaniorastudenten van een aantal jaar geleden. De meesten onder hen zijn inmiddels (bijna) afgestudeerd aan het KASK, PXL, LUCA, RITCS… en werken volop aan de ontwikkeling van hun stijl en hun naam. De meesten onder hen zijn reeds uitgezwermd naar elders in Vlaanderen of al actief in het buitenland.”

    Gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland zullen tijdens KRASJ 7 dit ‘trappelend talent’ inderdaad niet flankeren. “Zoals gezegd is dit voor een groot stuk omwille van logistieke en financiële redenen. Precies daarom noemt de curator deze editie ‘KRAS 7-Young Masters’. Het is niet de eerste keer dat KRASJ voorafgaand kritiek krijgt. Herinner je de verontwaardiging toen de Koepoort plots was beschilderd in de aanloop van de tentoonstelling. De curator en de jonge artiesten van dit jaar hebben weet van de argwaan en betreuren de commotie. Zij laten het niet aan hun hart komen. Zij zijn vooral blij, dat zij deze unieke kans krijgen en kunnen tentoonstellen in prachtige locaties in Ninove.”

    Commotie rond kunst maakt dat, erover wordt gediscussieerd en dat de nieuwsgierigheid wordt gewekt. “Ook na deze editie zal er worden gediscussieerd; ik weet vanuit welke hoek de kritiek komt. Er is afgesproken met oud-curatoren om dit najaar KRASJ te evalueren en te bespreken, als iedereen het werk van de jonge mensen heeft aanschouwd.”

    Lees ook: ‘N-VA Ninove kritisch over aanstelling curator KRASJ 7’ – Info: KRASJ 7.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons