Herstelling beschadigde Abdijpoort komt in zicht

    07 augustus 2024

    NINOVE – Een te hoge containerwagen reed donderdagmorgen 7 maart tegen de Abdijpoort. 5 maand na het ongeval is de doorgang nog steeds afgesloten voor alle verkeer, al zou de herstelling niet al te lang meer op zich laten wachten.

    De Abdijpoort is sinds 12 juli 1951 beschermd als monument. Zij vormde de toegangspoort tot het abdijbeluik. In de gevel zien we de patroonheiligen van de abdij: Sint-Cornelius, Sint-Cyprianus en Onze-Lieve-Vrouw.

    Een vrachtwagen was donderdagochtend 7 maart te hoog voor de onderdoorgang van de poort, waardoor de boog van de toegangspoort ernstig werd beschadigd en zware stenen naar beneden vielen.

    Afgesloten

    Ondertussen zijn we 5 maand later en is er letterlijk nog geen steen verlegd. De brokstukken liggen nog op exact dezelfde plaats, als waar ze zijn naar beneden gekomen. Tussen de kasseistenen groeit inmiddels gras.

    De toegang tot de Abdijstraat blijft volledig afgesloten in afwachting van de herstelling. Voetgangers kunnen langs de onderdoorgang naast de poort nog wel passeren.

    Met de werken, die binnenkort starten aan het kruispunt Den Doorn, en de heropstart van de scholen is dit een extra belemmering van het verkeer in de omgeving. Dat moet nu via het al drukke punt van de Albertlaan de wegomlegging volgen.

    Herstelling

    Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) had vorige maand de bewoners van de Abdijstraat en de Weggevoerdenstraat via een brief al ingelicht over dit dossier.

    Inmiddels kon de verantwoordelijke schepen Henri Evenepoel (Open Vld) ons de laatste stand van zaken meedelen. “Er was daarrond toch wat overleg nodig met de administratie Erfgoed en we moesten ook zoeken naar een geschikte aannemer, die inmiddels is gevonden. Er was eveneens een discussiepunt met de verzekeringsmaatschappij, die niet onmiddellijk een aantal kosten wou erkennen. Inmiddels is het dossier nu afgerond.”

    Vooraleer de herstelling van de beschadigde delen kan gebeuren, moeten schoringswerken de stabiliteit van het gebouw verzekeren. “Daarvoor is een aannemer gevonden, die vorige week de bestelbon voor deze werken heeft ontvangen. Na de laatste praktische afspraken, kan deze de schoringswerken uitvoeren. Wanneer dat is gebeurd, kunnen we de Abdijpoort terug volledig openstellen zoals voorheen. De eigenlijke herstellingswerken van de beschadigde onderdelen zijn gepland voor later dit najaar.”

    GNE/MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons