Groen licht voor masterplan administratief centrum

    25 juni 2024

    NINOVE – De meerderheid keurde maandag 24 juni tijdens de gemeenteraad het masterplan goed voor de site van het nieuw administratief centrum. Het plan creëert eigenlijk een nieuw stadsdeel tussen de Centrumlaan en de Dender.

    Elf ontwerpbureaus dienden hun voorstel in voor de hertekening van de site van het administratief centrum. Het ontwerp van de bedrijven FVWW en Palmbout kwam als winnaar uit de bus. Het verbindt de Dender met de administratieve site en trekt als het ware het groen in de stadskern. Het project zal de Denderoever ook veel toegankelijker maken. De huidige site van gebouwen en beton krijgt dus een volledige vernieuwing. Het politiekantoor en enkele stadsgebouwen behouden wel hun huidige vorm.

    Levende site

    “Het huidige stadhuis dateert van 1984”, zegt de schepen voor patrimonium Joost Arents (Onafh.) “Dat lijkt niet zo oud, maar op 40 jaar is de visie op de publieke ruimte enorm veranderd. Het administratief centrum is een mastodont in de stad, waar je haast enkel komt als je in het stadhuis of bij de lokale politie moet zijn. Gezien de centrale locatie van deze site is dat heel jammer.”

    Het nieuwe masterplan deelt de huidige site op in vier delen, wat de ontwerpers kwadranten noemen. “Je hebt een kwadrant met de politie, dat onaangeroerd blijft. Daarachter en verder op de Centrumlaan krijg je een deel met het administratief centrum. Aan de Onderwijslaan voorziet het plan aan de linkerkant een kwadrant voor kantoren, woningen en lokalen voor onder meer de academie. Aan de rechterkant – waar je vandaag het balieplein vindt – komt een deel voor onderwijs, kinderopvang, zorg en horeca. Het moet dus een levende site worden, waar ook wordt gewoond en geleefd, zodat je een nieuw stukje Ninove krijgt.”

    Natuur in de stad

    De 4 verschillende kwadranten worden omringd door groen. Tussen de huidige administratieve site en de Dender voorziet het plan één grote groene zone. “Door dit terrein te ontharden, komt er een extra natuurlijke waterbuffer in de stad, die wateroverlast kan helpen tegengaan. De uittekening van het gebied ontstond in overleg met ‘Ruimte voor Water’, waarin onder meer de Vlaamse Waterweg, de Vlaamse overheid en de provincie Oost-Vlaanderen zitten. Deze zone koppelt het nuttige aan het aangename, doordat ze de Denderoever met haar prachtige natuur ook de stad binnentrekt.”

    Grote stap

    Het masterplan is een eerste grote stap in de vernieuwing van de site van het administratief centrum. De stad kan nu beginnen met de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), dat de visie meer concretiseert.

    De schepen voor ruimtelijke ordening Katie Coppens (Samen/Vooruit): “Nu de lijnen vastliggen, kunnen we starten met de uitwerking. Hoeveel kantoren en woningen voorzien we? Hoe kunnen we scholen of kinderdagverblijven integreren in de site? Hoeveel ruimte plannen we in voor horeca? Dat zullen we de komende jaren in kaart brengen. Natuurlijk gaan we ook uitgebreid in gesprek met de buurt om te luisteren naar hun suggesties, vragen en bezorgdheden.”

    Realistisch ambitieus

    Het project is ambitieus, maar ook realiseerbaar, benadrukken de beide schepenen. “We zijn voor de uitwerking van het plan niet over een nacht ijs gegaan, dat merk je ook aan de samenwerking met het Team Vlaamse Bouwmeester. Wat nu voorligt, is realistisch, ook op budgettair vlak. Het is niet onze bedoeling om één groot nieuw stadhuis te bouwen, integendeel. We creëren een nieuw stukje Ninove, waar vele partners hun schouders kunnen onder zetten.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons