Parket en politie waarschuwen voor online beleggingsfraude

    25 juni 2024

    OOST-VLAANDEREN – Beleggingsfraude komt steeds vaker voor. Sinds het begin van 2024 bedraagt de fraude al € 2.662.678, op basis van de aangiftes bij het parket Oost-Vlaanderen (team ECOFIN).

    Via advertenties op (legitieme) websites en sociale media maken de oplichters vaak gebruik van bekende personen als boegbeeld. Ze spelen handig in op de lage rentevoeten van klassieke spaarproducten en spiegelen hallucinante winsten voor.

    Geïnteresseerden laten hun gegevens na op die website en worden even later gecontacteerd door (vaak anderstalige) persoonlijke adviseurs. Deze communicatie gebeurt dikwijls via Whatsapp (of Telegram) en via telefoonnummers, die Belgisch lijken maar dat eigenlijk niet zijn.

    Beleggen

    Slachtoffers worden eerst overtuigd om een klein bedrag te beleggen in aandelen of in cryptomunten zoals bitcoins en dit over te schrijven op een buitenlandse rekening. Via een applicatie kunnen ze de vermeende koers van hun ‘belegging’ volgen. Deze app biedt een fictief beeld van een zeer winstgevende belegging. Sommige slachtoffers slagen er in om een eerste uitbetaling te bekomen van de winst op hun eerder beperkte belegging. Daardoor geraken ze gemakkelijk overtuigd om bijkomende bedragen over te maken.

    Als ze dan hun winsten willen innen, start een enorme rompslomp. Eerst moeten ze bepaalde taksen betalen. Daarna blijven de excuses maar komen om de beleggers te overtuigen nog meer geld te betalen om hun zogezegde winsten te kunnen uitbetalen. Ten einde raad maken sommigen tevergeefs tien- tot honderdduizenden euro over, in de hoop hun initiële som terug te krijgen.

    Alle variaties op dit thema hebben hetzelfde resultaat: de slachtoffers zijn hun geld kwijt.

    Slachtoffer

    Het parket verwijst naar de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), die recent een preventiecampagne tegen online beleggingsfraude lanceerde. Meer informatie over deze campagne vind je op de website van de FSMA.

    Herken je dit verhaal? Verbreek dan onmiddellijk alle contact met de verdachten. Betaal zeker niets meer, ook niet aan andere organisaties die je benaderen en je willen helpen om je geld terug te krijgen. Verwittig onmiddellijk je bank om indien mogelijk de transactie te blokkeren.

    Neem contact op met de politie. Breng bij de aangifte je smartphone en computer mee en verzamel zoveel mogelijk gegevens over je contacten met de verdachten en de transacties, die je hebt gedaan.

    Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans op recuperatie, al lijkt die heel gering, gelet op het internationaal karakter van die criminele organisaties.

    Tips

    • Is het te mooi om waar te zijn, dan is het dat ook.
    • Begrijp je niet hoe het werk, doe het dan niet.
    • Wil je investeren? Controleer altijd eerst via Google en/of FSMA of de website/het platform betrouwbaar is.
    • Geld overschrijven naar het buitenland? Controleer voorafgaand bij je bank of de bestemmeling te vertrouwen lijkt. Vaak waarschuwen banken of blokkeren ze verdachte transacties. Dring zeker niet aan om je transactie toch uit te voeren.
    • Installeer nooit apps of computerprogramma’s, waarmee anderen het beheer van je smartphone/laptop/desktop kunnen overnemen van op afstand. Als je dit toch hebt gedaan, log nooit in op je bankapplicatie terwijl anderen kunnen toekijken.
    • Bevestig nooit banktransacties via ITSME of je bankpas op verzoek van anderen als je de afzender niet kent of vertrouwt.

    Info: FSMA

    Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat dat ook.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons