Rondleidingen archeologische opgravingen naast Hospitaalkapel

    23 juni 2024

    NINOVE – Een ploeg archeologen van SOLVA vond naast de Hospitaalkapel verschillende restanten in verband met het voormalige hospitaal. Maandag 24 juni kan je tussen 16 en 20 uur de opgraving eenmalig vrij bezoeken.

    De opgravingen startten op 29 april, voorafgaand aan de bouw van het nieuw toeristisch bezoekerscentrum. “Een archeologische opgraving op deze site is verplicht, gezien de locatie in de historische binnenstad en de omvang van het project”, vertelt de schepen voor toerisme Alain Triest (Open Vld). “De werken hebben een grote impact op het bodemarchief. Het is ook een uitgelezen kans om meer te weten te komen over de geschiedenis van Ninove op een belangrijke historische plaats.”

    Stadsbranden

    Een groot deel van de gevonden funderingen en sporen staat in verband met de 18de-eeuwse hospitaalgebouwen. Naast de muurresten is ook een pad blootgelegd, dat langs het gebouw liep. Dieper gelegen tussen de muren van het hospitaal bevinden zich goed bewaarde resten van oudere, afgebrande gebouwen in vakwerk met daartussen een kasseiwegje. Dergelijke steegjes dienden onder meer om de verspreiding van brand tegen te gaan.

    In Ninove hebben verschillende stadsbranden plaatsgevonden. De best gekende is die van 1603, maar ook in de 15de en 16de eeuw waren er verschillende stadsbranden. Dieper in de bodem bevinden zich lagen uit de 12de eeuw, die te maken hebben met landwinning op de Dender.

    Begraving

    Vooraan het perceel kwam tijdens het onderzoek ook een menselijke begraving aan het licht, die dateert uit de late middeleeuwen. De oriëntatie van het skelet, dat bovendien op de buik lag, roept bij de archeologen veel vragen op. Begravingen gebeurden normaal gezien met het hoofd naar het westen, terwijl hier het hoofd naar het noorden ligt. Begravingen op de buik komen zelden voor.”

    Bezoek

    Je kunt de opgraving vrij bezoeken.

    • Datum en uur: maandag 24 juni, van 16 uur tot 20 uur.
    • Plaats: Burchtstraat 44, Ninove.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons