Maanden stilstand in afbraakdossier Kaaischool

    11 juni 2024

    NINOVE – De gedeeltelijke afbraak van de Kaaischool ligt al sinds begin maart stil wegens asbestproblemen. Dat heeft financiële gevolgen en vertraagt ook de planning voor de aanleg van de tijdelijk parking.

    De afbraak van het grootste gedeelte van de verkommerde Kaaischool aan de Oude Kaai was dinsdag 13 februari opgestart, maar ligt sinds maandag 4 maart stil. Bij de ontmantelingswerken was extra asbest gevonden. Gelet op de leeftijd van het gebouw is het verwonderlijk, dat de asbestproblematiek onvoldoende was ingeschat.

    Meerkosten

    “Een terechte opmerking, “, beaamt de schepen voor ruimtelijke ordening Katie Coppens (Samen-Vooruit). “Dit was ook de reactie van het schepencollege. Blijkbaar is er onvoldoende destructief onderzoek gebeurd naar asbest. Door de afbraak bleek een bijkomend verslag noodzakelijk omtrent de bijkomende asbest, die toen is aangetroffen. Dit zorgt voor serieuze meerkosten van ongeveer € 300.000. Maar als het asbest onmiddellijk was ontdekt, zouden we dat bedrag ook hebben moeten uitgeven.”

    De schepen voor patrimonium Joost Arents (Onafh.) geeft meer concrete toelichting. “In het vals plafond vond men tijdens de afbraakwerken asbest rond alle buizen van de centrale verwarming. Het gaat over verborgen buizen, die men dus niet eerder had opgemerkt. Daarom zijn de werken stopgezet. De offertes voor opmaak van de asbestverwijdering zijn ondertussen naar verschillende gespecialiseerde bedrijven gestuurd voor indiening. Zodra de einddatum is verstreken, kunnen we de opdracht gunnen.”

    Parking

    De geplande voorlopige parking, die op het gesloopte gedeelte van de Kaaischool zou komen, zou een alternatief moeten bieden voor de zogenaamde ‘zwarte parking’ op het einde van de Graanmarkt. Deze verdwijnt als de Woonmaatschappij Dender-Zuid op die locatie begint te bouwen: een complex van 15 huur- en 13 koopappartementen, een ondergrondse garage met 34 parkeerplaatsen, een fietsenstalling en private bergingen.

    De bestendige deputatie van Oost-Vlaanderen weigerde op 22 februari 2024 de aanvraag voor die nieuwbouw. De raad van bestuur van Dender-Zuid tekende hiertegen beroep aan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

    “Die vergunning is niet meer verleend in hoger beroep”, aldus nog schepen Coppens. “Dat dossier ligt dus voorlopig stil. De sloop van de rest van de Kaaischool zal pas verder gaan na het bouwverlof. De aanleg van de parking op die plek zal dan gebeuren rond september-oktober 2024.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons