In Okegem moet maar 1 woning weg

    05 juni 2024

    NINOVE – Inmiddels is meer duidelijkheid over de woningen, die de overheid zou opkopen om plaats te maken voor de Dender. Alleen aan de Frans Van Der Perrekaai zou het om 1 woning gaan, de Idevoordelaan blijft hiervan gevrijwaard.

    De Vlaamse regering en de provincie Oost-Vlaanderen keurden op 31 mei het Strategisch Plangoed. Dat bepaalt onder meer de aanpak van de stedelijke doortochten van de Dender in Geraardsbergen, Ninove en Denderleeuw-Affligem-Liedekerke. Het moet het stedelijk gebied met de historische kernen beschermen tegen overstromingen door middel van waterkerende maatregelen. Tegelijk wil het plan het publiek domein opwaarderen en overgangsgebieden creëren, waar de Dender meer ruimte krijgt.

    De financiering van de studiekosten voor de stedelijke doortocht door Ninove is geraamd op € 200.000, waarvan € 10.000 ten laste van de stad.

    Okegem

    Waar bescherming niet mogelijk is, zal de overheid woningen en gebouwen opkopen via een bemiddelingstraject. Voor de bebouwing langs de Weerstanderskaai (Pamel) en een woning aan de Frans van der Perrekaai, die niet worden beschermd in het Strategisch Plan, biedt de Vlaamse overheid verkoopzekerheid.

    “Wat betreft Okegem is er voor gekozen om de wijk aan de Idevoordelaan te beschermen”, aldus de schepen voor openbare werken en milieu Stijn Vermassen (Samen-Vooruit). “Daar worden geen woningen opgekocht in weerwil van wat op de VRT is gezegd. De enige woning in Ninove, die wordt opgekocht is de Frans Van Der Perrekaai 10, de laatste woning voor de Dender.” Ook burgemeester Tania De Jonge had een gelijkaardige reactie gegeven op de sociale media.

    “Wij zijn fan van het plan”, aldus nog de schepen. “We juichen het ten zeerste toe. Ik hoop, dat de investeringen vanuit de Vlaamse overheid nu ook volgen en de woningen een betere bescherming zullen krijgen dan nu het geval is.”

    De eerste projecten lopen van 2024 tot 2026 en zijn geraamd op € 21 700.000, waarvan € 150.000 voor de lokale besturen. De totale uitvoering ervan is gespreid over 20 jaar en geraamd op € 130 miljoen. Ramingen willen wel eens verschillen van de uiteindelijke kosten

    Info: StrategischPlan – Uitvoeringsprogramma-2024-2026 – Lees ook: Vlaamse regering en provincie pakken overstromingen Dender aan’

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons