20 nieuwe uilskuikens geringd

    01 juni 2024

    NINOVE – De kerkuilenwerkgroep en Natuurpunt ringden zaterdag 1 juni in totaal 20 uilskuikens. De uilenpopulatie stelt het blijkbaar goed.

    De ringers gingen langs 5 locaties in een aantal Ninoofse deelgemeenten. In een schuur en de kerk van Eichem troffen ze respectievelijk 4 en 3 jongen aan. In de kerk van Pollare, de molen van Denderwindeke en een boerderij in Aspelare konden ze 5, 4 en nog 4 jongen ringen. Op een andere plek in Meerbeke nestelen ook uilen, maar die was niet toegankelijk voor controle.

    Succes

    “Dus 5 locaties in Ninove gecontroleerd met in totaal 20 uilskuikens”, zegde ons na afloop Joachim De Maeseneer van Natuurpunt. Vorig jaar waren het er 11 op 4 verschillende locaties. “Dat is een groot succes en een record voor ons. Dankzij de inspanningen van de kerkuilenwerkgroep en andere natuurverengingen, die nestbakken plaatsen, doet de kerkuil het goed tegenwoordig. Deze positieve tendens zien we ook in Ninove.”

    Behalve 1 jong, dat nog te klein was, kregen alle andere uilenjongen een ring rond hun poot voor wetenschappelijk onderzoek.

    “Als we een uil nadien dood terugvinden of we merken het dier op, weten we waar het vandaan komt. Dan kunnen we ook nagaan welke afstanden de uilen afleggen en hoe oud de dieren in het wild zijn geworden. De kerkuilenwerkgroep en Natuurpunt volgen hier de kerkuilenbakken op. Met dank overigens aan de privépersonen, de kerkraden, de molenaars en de landbouwers.”

    Op verschillende locaties kwamen geïnteresseerden kijken naar het ringen van de uilskuikens: buren, mensen van de kerkraden en ook een groep van vzw de Okkernoot, die poolshoogte kwam nemen aan de molen van Denderwindeke.

    Info: Natuurpunt Ninove – KBIN.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons