Hartencollege secundair Onderwijslaan breidt studieaanbod uit

    25 mei 2024

    NINOVE – Het Hartencollege Secundair Onderwijs, campus Onderwijslaan, breidt fors uit zodat alle leerlingen de kans krijgen om een richting te volgen die past bij hun interesses én dichtbij huis is.

    Verdere groei

    De groei van het leerlingenaantal is al enige tijd bezig. In 2019 veranderde de school van naam en werd de samenwerking met het Hartencollege Secundair Onderwijs, campus Weggevoerdenstraat ook visueel duidelijk. Dit viel samen met de vernieuwing van het secundair onderwijs, waarbij er duidelijke keuzes werden gemaakt over welke campus welke finaliteit zou aanbieden. Voor de Onderwijslaan werden de doorstroom domeingebonden studierichtingen toegevoegd aan het studieaanbod. Er werd ook voor het eerst ingezet op het studiedomein STEM. Beide keuzes bleken de juiste te zijn, want deze richtingen trekken veel leerlingen aan. We kiezen dan ook voor een verdere uitbouw ervan”, zegt Tom Van Cutsem, directeur Hartencollege Secundair Onderwijs, campus Onderwijslaan.

    Studieaanbod en toekomstmogelijkheden

    In de tweede graad wordt de studierichting Technologische Wetenschappen omgevormd naar de theoretisch sterke studierichting ‘Biotechnologische STEM-Wetenschappen’. Deze richting sluit meer aan bij het breed wetenschappelijk profiel van de leerlingen. Er komt ook een uitbreiding naar de derde graad met Biotechnologische en Chemische STEM-Wetenschappen. De leerlingen leren er probleemoplossend denken vanuit de wetenschappen (biologie, chemie en fysica en wiskundige concepten). In het hoger onderwijs studeren deze leerlingen verder aan Hogeschool of Universiteit.

    Voorts zetten we voor het eerst in op een STEM-richting in het derde jaar en de dubbele finaliteit: ‘Biotechnieken’. Dubbele finaliteit betekent dat de richting de leerlingen zowel op de arbeidsmarkt als op het hoger onderwijs voorbereidt. Deze leerlingen hebben interesse in de praktische toepassing van wetenschappen. Zij zullen dan ook heel vaak in de labo’s van onze school te vinden zijn. Later kunnen deze leerlingen laboratorium assistent of operator in de voeding-, chemische- of farmaceutische industrie worden.

    In het domein Maatschappij en Welzijn bieden we vanaf volgend schooljaar ‘Opvoeding en Begeleiding’ aan in de derde graad. Deze leerlingen hebben interesse in het gedrag en de ontwikkeling van kinderen. De richting komt naast de huidige richting Gezondheidszorg te staan, waar de nadruk ligt op de geestelijke en fysieke gezondheid van mensen. Deze richtingen bevinden zich in de dubbele finaliteit.

    Wie meer wil te weten komen over al onze nieuwe richtingen of over de richtingen die we vanuit onze traditie al heel lang aanbieden, is meer dan welkom op onze opendeurdag deze avond (24 mei). Een leuke babbel met de vakleerkrachten of een rondleiding door de vaklokalen laten deze richtingen echt tot leven komen. Het is zo belangrijk om de juiste studierichting te kiezen. Dan komen de leerlingen als vanzelf tot de waarden die wij als Hartencollege hoog in het vaandel dragen: motivatie, respect, positiviteit en gelijkwaardigheid”, zegt Daphne Van Berlamont, adjunct-directeur Hartencollege Secundair Onderwijs, campus Onderwijslaan.

     

    Capaciteit

    De renovatie van het klooster, staat boven op onze agenda. Door de stijgende bouwprijzen liep deze vertraging op. We zoeken naar creatieve en ecologische oplossingen, zonder te moeten inboeten aan kwaliteit. Deze capaciteitsuitbreiding is nodig om in de toekomst de stijgende leerlingenaantallen van Hartencollege Secundair Onderwijs • Onderwijslaan aan te kunnen. Hierbij zal de historiek en de geest van de kloostergemeenschap zeker bewaard blijven.”, zegt Julie Van Lierde, directeur ondersteunende diensten Hartencollege.

    Ook de plannen voor het masterplan, waarbij nog meer heropgebouwd en vernieuwd zou worden, met een extra nieuwbouw die de verbinding maakt tussen de Burchtstraat en de huidige gebouwen aan de Onderwijslaan, liggen nog steeds op tafel”.

    JTR

    Info: het gehele studieaanbod is te vinden op: son.hartencollege.be.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons