Subsidie voor kunstwerk op plek van verdwenen beddenpisserskapel

    30 april 2024

    LIEFERINGE – De gemeenteraad ging maandag 29 april unaniem akkoord met een investeringssubsidie van € 15.000 voor een kunstwerk. De vzw De Kassei wil dit plaatsen waar ooit de ‘beddenpisserskapel’ stond.

    Een van de bijnamen van de inwoners van Lieferinge is ‘beddenpissers’. Die geuzennaam refereert aan de beddenpisserskapel, die tot de jaren ’70 van de vorige eeuw op de T-splitsing van de Brusselseheerweg met de holle weg naar het dorpscentrum stond. Eeuwenlang kwam volksgelovigen er op bedevaart tegen bedplassen. De kapel zelf is inmiddels verdwenen, maar de vzw De Kassei wil op dit driehoekig stukje openbare grond een kunstwerk plaatsen als herinnering aan de ‘beddenpisserskapel’.

    Landschapsteken

    Het ontwerp is van Sam Dendooven uit Aspelare: een kapelvormige constructie in cortenstaal (4,5 m hoog, 4 m diep en 3,5 m breed), verankerd in een betonnen sokkel, met een tafel en banken. De tafel staat in de winter onder de overkapping, in de zomer erbuiten.

    Met de vzw, de ontwerper en de stad zijn op 5 september 2022 een aantal afspraken gemaakt.

    • De stad wordt eigenaar van het landschapsteken.
    • Voor de realisatie van het landschapsteken is het volgende budget nodig:
      – € 5.000 voor stabilisatiewerken (beton);
      – € 9.000 voor smeedwerk voor de realisatie van het landschapsteken in cortenstaal;
      – € 1.500 onkostenvergoeding voor het ontwerp aan Sam Dendooven.
    • De vzw De Kassei engageert zich om € 5.000 bij te dragen, onder andere via de verkoop van een eigen bier ‘t Stad Masteng.
    • Het stadsbestuur brengt budget in.
    • De vzw De Kassei en het stadsbestuur zoeken samen andere sponsor

    Subsidie

    Dit zogenaamde landschapsteken kreeg eerder al een omgevingsvergunning. Schepen Henri Evenepoel (Open Vld) stelde maandag 29 april voor om dit project ook financieel te ondersteunen met een investeringssubsidie van € 15.000. De cultuurraad gaf een positief advies omwille van de historische en erfgoedkundige referenties, de extra troef voor het (wandel)toerisme en de ambitie om hiervan een dorpsproject te maken.

    “Lieferinge is de kleinste gemeente van Ninove”, aldus de schepen, “maar kent een heel sterk dorpsleven, mede dankzij de vzw De Kassei. Wij steunen als stadsbestuur dan ook graag dit initiatief. Deze kapel, op een idyllische plek in het open veld, zal niet alleen bijdragen aan de samenhorigheid van de dorpsbewoners, maar zal ook een bijkomende toeristische troef zijn voor de bezoekers én de wandelaars, die hier de rust komen opzoeken.”

    De gemeenteraadsleden stemden unaniem in met dit voorstel van subsidie.

    Info: lees ook ‘Drink ‘t Stad Masteng en sponsor de Beddenpisserskapel’ Een ongeneeslijke beddezjeker (bedplasser) geneest miraculeus in Lieferinge’.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons