NINOVE – Het bestaande en sterk verouderde bijgebouw aan de Hospitaalkapel in de Burchtstraat verdwijnt en maakt plaats voor een nieuwbouw.
Een gespecialiseerde afbraakfirma is gestart met het leegmaken van het bijgebouw en het verwijderen van de ramen. Bij de sloop is omzichtigheid geboden, omdat het gebouw vasthangt aan de kapel, die dateert van 1775-1776. Ze is het enig bewaard restant van het stedelijk ziekenhuis. Het bijgebouw wordt manueel van de kapel losgemaakt. Na de afbraakwerken kan de bouw van het nieuwe toeristisch bezoekerscentrum van start gaan.
Zoals reeds eerder bekendgemaakt, zijn daarin een onthaalbalie, vergader-, werk en stockageruimtes voorzien. Het sanitair blok zal ook als openbaar toilet dienst doen. Het geheel is zorgvuldig ontworpen met oog voor functionaliteit, de erfgoedwaarde van de historische kapel en met aandacht voor hernieuwbare energie (zonnepanelen, een warmtepomp, isolatie).
Blikvanger
Het ontwerp voor het vernieuwde toeristisch bezoekerscentrum versterkt de kenmerkende elementen van het historische gebouw zoals de raamopeningen, de dakhelling, de lichtinval en de structuur met steunberen. De nieuwe aanbouw zal een moderne spiegeling vormen het karakteristieke uitzicht van de Onze-Lieve-Vrouwekapel/Hospitaalkapel, die sinds 1976 een beschermd monument is. Het geheel moet een blikvanger en een nieuwe mooie ontmoetingsplek zijn aan de Inghelantsite, vlakbij de Dender en het stadscentrum.
De intercommunale SOLVA is aangesteld als bouwheer, de opdracht zelf is toevertrouwd aan DAT Architectenburo uit Zottegem. Tijdens de werken blijft de dienst toerisme geopend in de Hospitaalkapel.
Planning
Het hele dossier liep inmiddels zowat een jaar vertraging op. “Bij de eerste oproep had geen enkele aannemer ingetekend”, aldus de schepen voor toerisme Alain Triest (Open Vld). “Er zijn dan een aantal aanpassingen gebeurd op het vlak van technieken. Jammer, want het oorspronkelijk plan was echt heel mooi. Maar goed, we roeien met de riemen die we hebben en de werken zijn dan toch kunnen starten.”
Dat gebeurde vrijdag 12 april. “De technieken zoals de verwarming en de elektriciteit zijn losgekoppeld, zodat de kapel zelf tijdens de werken verwarming en stroom kan blijven functioneren. Maandag 15 april is dan de sloop van het bijgebouw gestart. Die operatie duurt een tweetal weken. SOLVA op 22 april met het archeologisch onderzoek. De duur daarvan is afhankelijk van wat de archeologen zullen aantreffen. De site is wel al een aantal keren omgewoeld, de laatste keer tijdens de restauratie van de kapel. Maar je weet nooit op een dergelijke plaats in de oude kern van de stad.”
De start van de nieuwbouw is afhankelijk van dit onderzoek. “Die fase zou ongeveer een jaar duren. Het is dan aan een volgende bestuursmeerderheid om het lintje door te knippen. Misschien kunnen wij nog net de eerstesteenlegging realiseren.”
GNE/MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck