NINOVE – Werner Somers en Guy D’haeseleer vragen, dat het stadbestuur “onze landbouwers krachtdadig ondersteunt en zich verzet tegen de megalomane plannen van Natuurpunt.” Burgmeester Tania De Jonge (Open Vld) reageerde alvast.
Natuurpunt Ninove heeft een aanvraag ingediend om de bestaande natuurbeheerplannen voor de Beverbeekvallei en het Duivenbos samen te voegen. Dit wil de vereniging uitbreiden met de Kabbeekvallei.
De Beverbeekvallei en de Kabbeekvallei strekken zich voor een groot deel uit over Aspelare, Nederhasselt en Outer. De rest van het natuurbeheerplan heeft betrekking op deelgemeenten van Herzele: Sint-Antelinks, Sint-Lievens-Esse en Steenhuize. Het gaat om een natuurbeheerplan van het type 4 met de bedoeling één groot natuurreservaat tot stand te brengen.
Uitbreiding
Somers en D’haeseleer vinden dit niet kunnen. “Er is niet alleen sprake van een verdrievoudiging (tot bijna 100 ha) van de percelen, die Natuurpunt reeds in eigendom of beheer heeft en die binnen het eigenlijke natuurbeheerplan vallen. Er is ook een drastische uitbreiding van het zogenoemde globaal kader. Dat zou na goedkeuring door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) niet minder dan 577,83 ha bedragen. Voor al deze gronden kan Natuurpunt van het ANB vervolgens na de uitvoering van een doelmatigheidstoets een subsidie krijgen tot 90 % van de aankoopprijs. De stad Ninove kan nog eens 10 % extra subsidiëren.”
Landbouw
Bijna 70 % van het globaal kader heeft volgens beiden momenteel een landbouwbestemming.
“Als het van Natuurpunt afhangt, zal er voor landbouw in dit hele gebied van 577,83 ha geen plaats meer zijn. De vereniging streeft immers naar een aaneensluitend geheel van bossen, doorsneden met meer open stukken grasland en ruigten. Dankzij de royale subsidies vanwege de gewestelijke en gemeentelijke overheid kan Natuurpunt een hogere prijs voor de gronden in kwestie bieden. Dit prijsopdrijvend effect dreigt voor veel landbouwers de grond onbetaalbaar te maken en zet de sector nog meer onder druk.”
Forza Ninove dringt erop aan, dat het Ninoofse stadsbestuur de landbouwers krachtdadig ondersteunt “en zich verzet tegen de megalomane uitbreiding van het globaal kader, dat Natuurpunt voor ogen heeft. Het schepencollege moet dan ook een negatief advies uitbrengen aan het ANB. Het behoud van een betekenisvolle agrarische sector is namelijk van essentieel belang voor onze voedselvoorziening. Bovendien levert precies de landbouw een zeer waardevolle bijdrage aan de instandhouding van de open ruimte.”
Ten slotte wil Forza Ninove, dat de stad aan Natuurpunt niet langer subsidies toekent voor de aankoop van landbouwgrond.
Advies
Burgemeester Tania De Jonge reageert alvast in naam van het stadsbestuur.
“De stad ontving op 13 maart van het ANB een vraag tot advies over deze aanvraag; dat kan tot 13 april. Een advies kan enkel worden gegeven over de wijzigingen, die aan het reeds goedgekeurde natuurplan worden aangebracht. Het gaat over een aanvraag tot uitbreiding van het reeds goedgekeurde natuurbeheerplan Beverbeek-Kabbeekvalei en Duivenbos van Natuurpunt vzw.”
In deze aanvraag worden de percelen in eigendom van Natuurpunt toegevoegd aan het natuurbeheerplan. Deze toegevoegde percelen waren al voorzien in het goedgekeurd globaal plan.
“Woensdag 27 maart nodigen wij om 17 uur de landbouwers en ook de bestuurders van VK Nederhasselt uit voor een overleg in het bijzijn van onze milieuambtenaar om toelichting te geven, vragen te beantwoorden en te luisteren naar hun bezorgdheden, die heel terecht zijn en waarmee het bestuur zeker rekening houdt.”
Gevolgen
De burgemeester schets de gevolgen als een perceel in het ruimer globaal kader van een natuurbeheerplan ligt. “Dat heeft geen enkel gevolg voor het huidige grondgebruik en legt geen bijkomende beperkingen op. De beheermaatregelen in het natuurbeheerplan gelden enkel voor de effectief deelnemende percelen, die al in eigendom of beheer van de indiener van het beheerplan zijn. Alle bestaande rechten op grond in eigendom of verpacht aan landbouwers blijven behouden.”
De burgemeester zegt de bezorgdheden te begrijpen. “Maar het is belangrijk om goed te kaderen wat de aanvraag inhoudt en er dan mee aan de slag te kunnen gaan om een advies te formuleren. We herinneren eraan, dat het stadsbestuur ook een gefundeerd negatief advies gaf over het ontwerp van stikstofakkoord.”
We vroegen ook een reactie van Natuurpunt Ninove. Deze vermelden wij in een apart artikel.
MLI