NINOVE – De federale politie deed zondagmorgen 3 maart huiszoekingen in Brussel, Charleroi, Luik en Ninove. Er zijn 4 personen opgepakt voor ondervraging, waaronder een 15-jarige uit Ninove.
Het federaal parket verdenkt hen ervan een terroristische aanslag voor te bereiden; ze zijn te situeren binnen het jihadistische milieu. Bij de huiszoekingen zijn geen wapens of explosieven gevonden, maar de politie nam wel laptops, gsm’s, computers en andere zaken mee.
Plannen
Een verdachte is een volwassene, de andere zijn twee minderjarigen van 16 en een van 15 jaar. De verdachten stonden met elkaar in contact via een chatgroep. Zij zouden het in gesprekken hebben gehad over de Islamitische Staat (IS) en gewelddadige acties, aldus verschillende bronnen.
Het is niet duidelijk hoe concreet hun plannen voor een aanslag waren, maar er was sprake van, dat ze binnenkort zouden willen toeslaan.
Ninove
De vier verdachten worden verhoord. De onderzoeksrechter beslist later over de volwassene, een jeugdrechter zal dat doen voor de drie minderjarigen. Eén van de gearresteerden is een 15-jarige die recent naar Ninove verhuisde.
Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) stuurde ons een eerste reactie. “De lokale politie bracht mij deze ochtend als burgemeester op de hoogte over een huiszoeking in het kader van het voorkomen van een mogelijke aanslag. De inval gebeurde in onze stad, de minderjarige is opgepakt in Brussel. Het gaat om een 15 jarige, die sinds vorige zomer in Ninove woont.”
Radicalisering
De federale politie had vrijdag 1 maart de lokale politie van Ninove op de hoogte gebracht van de geplande inval en huiszoeking.
“Ook al ben ik tevreden met de interventie van de federale politie, het toont aan dat de permanente aandacht voor radicalisering onontbeerlijk is. Hier komt de lokale integrale veiligheidscel (LIVC) maandelijks samen om mogelijke cases te bespreken. Het LIVC wordt deze week versneld bij elkaar geroepen.”
De burgemeester zegt zich bewust te zijn van de ongerustheid, die dat alles teweegbrengt. ”Onze politie en alle betrokkenen in het LIVC doen er alles aan om mogelijke geradicaliseerde inwoners op te sporen en op te volgen. Wij beschikken ook over een meldingsformulier radicalisering. Elke melding wordt uiterst discreet en anoniem behandeld. Veranderend gedrag is een belangrijke indicator voor radicalisering.”
MLI