DENDERSTREEK – Het Vlaams parlementslid vraagt minister voor Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) naar de maatregelen, die ze zal nemen om overstromingen in de Denderstreek tegen te gaan.
Hij diende vrijdag 5 januari een interpellatie in. “De overstromingen, die Vlaanderen recent troffen, zorgen voor schrijnende beelden. In sommige regio’s is de schade niet te overzien. In de Dendervallei bijvoorbeeld, die 10 jaar geleden ook al eens onder water liep. Toen is beloofd de stuwen en sluizen te moderniseren om het overstromingsgevaar tegen te gaan. De stuwen in de Denderstreek zijn 19de-eeuws, zelfs nog met de hand bediend. In Wallonië gebeurde ondertussen die modernisering wel. De stuwen en sluizen werken daar al computergestuurd. Aan de overkant van de taalgrens wordt dubbel zoveel water afgevoerd.”
Risico’s
In december 2021 wees Kristof Slagmulder de minister voor Mobiliteit en Openbare Werken nog op de overstromingsrisico’s in de Denderstreek.
“Het antwoord was toen, dat er naast een modernisering van de sluizen ook buffergebieden zouden worden aangeduid. Maar dat zou pas eind 2023 gebeuren. De Vlaamse regering wist nochtans, dat indien niets zou veranderen, het slechts een kwestie van tijd was vooraleer de gebeurtenissen van 2010 zich zouden herhalen. Men wist dus wat de risico’s waren, maar men greep niet in of alleszins veel te laat.”
Zwartepiet
De afgelopen jaren schoven zowel de minister als het Milieufront Omer Wattez de zwartepiet naar elkaar toe.
“Van overleg om de neuzen in de dezelfde richting te krijgen en nog meer juridische procedures te vermijden, was geen sprake. Volgens mediaberichten is de minister nu van plan om dat wel te doen. Dat komt natuurlijk vrij laat: zodra er een plan is en de werken ook effectief kunnen starten, zal het nog jaren duren vooraleer deze resultaat zullen opleveren.”
Vragen
Daarom vraagt Slagmulder van de minister een antwoord op de volgende vragen.
- Wat is de oorzaak van de overstromingsproblematiek in de Denderstreek?
- Zijn er naar aanleiding van de overstromingen in de Denderstreek contacten geweest met de Waalse overheid?
- Waarom zijn de sluizen en stuwen tijdens deze legislatuur niet gemoderniseerd? Moet de Dender verder worden uitgebaggerd?
- Zijn de buffergebieden ondertussen al deels of volledig aangeduid? Zo neen, waarom niet?
- Welke maatregelen zal de minister nemen inzake de problematiek rond de vergunningen? Waarom kan dat niet beter worden gestroomlijnd worden? Moet de regelgeving ter zake worden aangepast? Zo ja, welke stappen zal de minister hieromtrent zetten?
- Waarom is er niet meer overleg geweest tussen het kabinet en de verschillende actiegroepen? Waarom heeft dat zolang geduurd?
- Zal de minister snel met een actieplan komen, om de overstromingsrisico’s in de Denderstreek tegen te gaan?
- Tenslotte vraagt hij ook welke andere initiatieven de minister nog zal nemen?
Lydia Peeters zal hierop volgende week in het Vlaams parlement antwoorden.
MLI