NINOVE – Bewoners van de omgeving Astridlaan-Verbindingsstraat-Pamelstraat-Oost zien de bouw van twee windturbines door ENGIE in hun onmiddellijke omgeving niet zitten. Voorafgaand aan een infosessie op 8 januari delen ze nu al hun bezwaren mee.
Langs de N28/Koning Boudewijnlaan, nabij de grens met Roosdaal, ontwikkelt ENGIE het windmolenproject ‘Ninove N28’. Dit bestaat uit twee windtubines: één gelegen is op het industrieterrein Nederwijk-Oost 275 en de andere in het agrarisch gebied van Walput, ten zuiden daarvan.
“Het opwekken van hernieuwbare energie kan op velerlei manieren gebeuren”, aldus een buurtcomité. “De ene is al impactvoller dan de andere. De lokale overheid moet er nauwlettend op toezien, dat de impact ervan op haar burgers en hun leefomgeving binnen aanvaardbare perken blijft. En daar schort het precies aan bij de recent ENGIE-aanvraag.”
Tijdens enkele werkvergaderingen in de wijk Astridlaan-Verbindingsstraat-Pamelstraat-Oost hebben de bewoners een aantal probleemgebieden en mogelijke risico’s opgelijst. Drie daarvan lichten zij toe.
Slagschaduw
“De turbine ENG1 staat op minder dan 300 m verwijderd van de huizen van de wijk en is pal zuid ten opzichte van deze woningen geörienteerd. Deze zullen gedurende een groot deel van de dag last hebben van slagschaduw en stroboscopische zonlichtinterrupties. Dat dit schadelijk is voor de gezondheid hoeft geen betoog. Voldoende wetenschappelijke studies hebben het verband tussen beide intussen aangetoond.”
Overstromingsgebied
“De weergoden hebben ons de laatste dagen nog maar eens duidelijk gemaakt tot waar de winterbedding van de Dender komt. Dat in het verleden bouwvergunningen zijn verleend om hierin te bouwen, kunnen we alleen maar betreuren. Maar, dat men er ook aan denkt dit beleid in de toekomst verder te zetten, tart alle verbeelding.”
Waardevermindering
“Wanneer je zo’n windturbine van 200 m hoog in de buurt neerpoot, heeft dat een impact op de waarde van het vastgoed. Uit een recente studie blijkt, dat de financiële impact te voelen is tot een afstand van 2.500 m van de voet van de turbine. Concreet betekent dat voor de bewoners van de wijk Astridlaan-Verbindingsstraat-Pamelstraat-Oost, dat zij getroffen zijn door 3 en mogelijk zelfs 4 turbines, waaronder één (deze van Luminus in Pamelstraat-Oost in Ninove) met een tiphoogte van 240 m.”
De totale waardevermindering zou voor deze wijk zelfs tot 40 % kunnen oplopen. “Projecteren we dit op de kaart van Ninove, dan merken we, dat de ganse historische binnenstad van Ninove en de dorpskern van Meerbeke geïmpacteerd zijn en dat alle huiseigenaren binnen dit gebied aan waarde van hun vastgoed zullen inboeten.”
Bezwaar en info
De wijkbewoners hopen, dat het stadsbestuur geen goedkeuring zal verlenen aan dit project.
De omgevingsvergunningsaanvraag kun je tot 20 januari 2024 inkijken via het omgevingsloket (referentie OMV_2023105411). Daar kun je ook bezwaren indienen of schriftelijk bij het College van Burgemeester en Schepenen (Centrumlaan 100 Ninove) of via omgeving@ninove.be (dossiernummer OMV_2023105411) of aan het loket leefmilieu of na afspraak op 054-50.50.50.
Maandag 8 januari staat een infomoment gepland in De Liberale Kring (Dreefstraat 16, Ninove), doorlopend van 18 uur tot 20 uur. Experts geven tekst en uitleg bij de plannen.
MLI