MEERBEKE – Naar aanleiding van de internationale dag voor mensen met een beperking, was er vrijdag 1 december heel wat te doen in de GO! basisschool aan de Kapellestraat.
“Wij nemen hieraan elk jaar mee omdat wij onze Wonderwijzertjes willen bijbrengen, dat iedereen anders maar ook gelijkwaardig is”, legde zorgjuf Sigrid ons uit. “Vorig jaar hebben de mensen van Funny Key hier opgetreden en dit jaar ontvangen wij een aantal ambassadeurs van de Special Olympics. Zij hebben zich eerst voorgesteld en nu gaan we samen sporten. Voor de ouders, die deze ochtend hun kinderen kwamen afzetten, hadden wij een parcours klaar gezet. Samen met hun geblinddoekte kinderen moesten zij de ingang van de school weten te vinden. Op die manier hebben de kinderen ook ervaren hoe het is om te leven met een beperking.”
Ambassadeurs
Meerbekenaar en medaillewinnaar Rutger Vercammen was een van die ambassadeurs.
“Dit is een heel mooi initiatief van de school om de kinderen te leren omgaan met kinderen met een beperking”, aldus zijn mama Margareta Vandervelde. “De begeleiding van Rutger als G-topsporter badminton is de zaak van papa, die tevens zijn trainer en partner is voor de dubbeltoernooien. Voor onze Rutger is alles een gelijke uitdaging, zowel de trainingen als de wedstrijden.” Met een lichte voorkeur voor wedstrijden in het buitenland.
Ook Dirk Mels, de vader van de 44-jarige wielrenner uit Lokeren was in de wolken met dit initiatief van de school.
“Het is zeer belangrijk om de sporters met een mentale beperking meer een publiek forum te geven. Onze Lieven staat graag in de belangstelling, doet graag mee aan de competities. Dat geeft hem een zelfbeeld, dat niet te verwaarlozen is. Zijn eerste deelname ooit tijdens de wereldspelen in Athene was een enorme ervaring voor hem en ook voor ons. Sindsdien grossiert hij in medailles.”
Begeleiding
Het vergt natuurlijk veel op het vlak van begeleiding. Daarvoor bestaat nog te weinig ondersteuning en gebeurt heel veel op vrijwillige basis.
Een van die vrijwilligers is Anita, sinds 1 jaar betrokken bij de Special Olympics. “Ik heb het programma ‘Play Unified’ op school opgezet in België, naar het voorbeeld van Nederland. Vandaag ben ik hier met Lieven om een gedeelte van het programma op school te doen. Dat dit kan gebeuren is geweldig. Het is hoe dan ook goed, dat sporters met een mentale beperking in de belangstelling komen, overal bij betrokken worden en aan veel dingen kunnen meedoen. Vooral voor de schoolkinderen hier is dat een enorme ervaring om dat mee te maken.”
Info: GO! basisschool De Wonderwijzer – Special Olympics.
MLI