NINOVE – Artsen en andere zorgverleners kunnen met een digitale huisbezoekenkaart 2 uur lang vrij parkeren. Die parkeervergunning kost € 100 per jaar.
Caroline Vanbrabant (Forza Ninove) stelde zich tijdens de gemeenteraad van 20 november een aantal vragen in verband met deze regeling.
“Waarom moeten zorgverleners zoals huisartsen en thuisverplegers betalen voor een jaarabonnement om gratis te mogen parkeren? Hoe moeten deze zorgverleners het probleem met een gratis ticket van 15 minuten oplossen wanneer zij van zone veranderen? Kunnen de nummerplaten van deze zorgverleners niet in een databank worden opgenomen, zodat zij vrij zijn van parkeerkosten?”
De schepen voor parkeerbeleid Alain Triest (Open Vld) had naar eigen zeggen goed nieuws. “We hebben een digitale huisbezoekenkaart ingevoerd voor deze medische en paramedische beroepen. Daarmee kunnen zij 2 uur gratis parkeren in een zone. Telkens zij op een andere parkeerplaats staan, hervat die 2 uur. Het kost hen € 100 per jaar, maar ik denk dat die mensen dat wel kunnen betalen. De kaart geldt uiteraard enkel als zij op huisbezoek zijn bij patiënten.”
Kaarten
Dany Goessens (Forza Ninove) maakte van de gelegenheid gebruik om een oud zeer aan te kaarten.
“Jullie willen dat de mensen hun bewoners- of gehandicaptenkaart voor 2 voertuigen laten registreren, maar dat zijn ze niet verplicht. Als die scanwagen deze kaart niet heeft kunnen lezen, geeft dat telkens extra geloop om dat in orde te brengen, ook al lost OPC dat wel op. Doe dus eerst daar iets aan, we krijgen haast dagelijks meldingen van dat soort problemen. Er zouden trouwens ook nog controleurs te voet moeten rondgaan.”
Deze zijn wel nog op het terrein aanwezig, volgens de schepen. “De scanwegen kan de kaarten alleen niet lezen als de voertuigen haaks op de weg staan. Maar in vergelijking met het begin van de nieuwe parkeerregeling, krijgen we nu heel wat minder klachten binnen; al is het nog niet ideaal. Het is inderdaad niet verplicht om je te laten registreren, maar het zou dergelijke problemen toch kunnen verhelpen.”
Info: Parkeervergunning zorgverlener.
MLI