OOST-VLAANDEREN – De warmte uit rivieren, kanalen, grote waterplassen, waterzuiveringsstations en de riolering vormt een enorme duurzame warmtebron. De provincie lanceert een onderzoek naar aquathermie.
Aquathermie is duurzaam verwarmen met oppervlakte- en afvalwater. De provincie Oost-Vlaanderen onderzocht daarvan als eerste in Vlaanderen het warmtepotentieel en dat is groter dan gedacht. De temperatuur van het water herstelt zich immers na onttrekking: door aanvoer van vers warmer water, door zonne-instraling en door contact met de bodem.
Interactieve tool
Om besturen, burgers en projectontwikkelaars te tonen of en waar ze via aquathermie kunnen verwarmen, lanceert de provincie een interactieve online tool. Deze toont in welke Oost-Vlaamse gemeenten de warmte uit oppervlakte- en afvalwater aan de warmtevraag kan voldoen. De tool geeft ook aan welk vermogen het water op een bepaalde plek kan leveren en waar het potentieel kan worden aangewend. Zo kunnen we tot 20 % van de warmtevraag in Oost-Vlaanderen duurzaam invullen met warmte uit water.
Afspraken
Om te voorkomen, dat het ene project het ander bij wijze van spreken in de kou zet, zijn afspraken nodig tussen én binnen gemeenten en projecten. Gemeenten langs waterlopen zijn afhankelijk van elkaar en zullen met elkaar rekening moeten houden bij de aanwending van het potentieel. Ze nemen deze lokale verdeelvraagstukken best mee bij de opmaak van hun lokaal warmteplan.
De provincie Oost-Vlaanderen gaat samen met de andere Vlaamse provincies een samenwerking aan met de Vlaamse Waterweg nv, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het departement Omgeving om het Oost-Vlaamse onderzoek en de tool uit te breiden naar heel Vlaanderen.
Info: Aquathermie.
MLI