NINOVE – Om de stadskern te beschermen tegen wateroverlast, is een waterkering gepland van aan de atletiekpiste tot de brandweerkazerne. Elders krijgt de Dender meer ruimte.
Een meerderheid ging tijdens de gemeenteraad van 20 november akkoord met een aantal prioritaire acties binnen het hemelwater- en droogteplan (HWDP) voor Ninove. De schepen voor openbare werken Wouter Vande Winkel (Samen) verwees ook naar de infomarkt over het ‘Strategisch Plan Ruimte voor Water’, die de dag nadien plaatsvond.
Waterkering
In het voorjaar van 2022 was die infomarkt als eens gepasseerd in Ninove. “Vorig jaar hebben wij een reeks van vijf mogelijke alternatieven om wateroverlast vanuit de Dender aan te pakken”, vertelde ons Hannelore Mees (provinciaal projectmedewerker ‘Denderland’) dinsdag 21 november in De Kuip. “Wij hebben toen heel wat inbreng gekregen van de mensen en daarna zes nieuwe alternatieven uitgewerkt. Deze hebben we onderzocht op een hele reeks effecten en de impact ervan.”
Ninove is een zeer watergevoelig gebied. “We willen de stad beschermen door middel van een waterkering, van aan de atletiekpiste tot en met de brandweerkazerne. Hoe deze er precies zal uitzien staat nog open, maar het zal alvast een grote meerwaarde zijn voor het centrum langsheen de Dender.”
Voor de gebieden buiten de stadkern is het zaak om daar zoveel mogelijk water op te vangen. “Wachtbekkens zijn niet zo evident. Maar we willen die ruimte wel zoveel mogelijk open maken door verlaging van de Dender: vanaf de grens met Geraardsbergen tot de atletiekpiste en dan verderop richting Roosdaal.”
Stuwen
De Dender is bij uitstek een regenrivier, waarbij de stuwen een heel belangrijke rol spelen. “De stuw in Aalst is vernieuwd, maar voor Geraardsbergen, Idegem, Pollare en Denderleeuw is de Vlaamse Waterweg nog aan het bekijken hoe ook deze aan te pakken. Ons plan gaat er van uit, dat dit al is gebeurd, anders klopt de watermodelering voor ons plan niet.”
Het ‘Strategisch plan Ruimte voor water’ komt volgend jaar op het bord van de Vlaamse regering. “We hopen dan al te kunnen zeggen welke woningen we zeker kunnen beschermen. Dat zijn een vierhonderd woningen in het centrum, maar ook in parallelstraten met de Dender, waar een simpele dijk zou volstaan tegen wateroverlast. Voor andere is verder maatwerk nodig. We willen nu al starten met de voorbereiding tot de bescherming van de stadskern, want het vraagt nog heel wat tekenwerk eer we een schop in de grond kunnen steken.”
Baggeren
Jef Van den Driessche (departement Omgeving) herinnert zich als oud-Ninovieter de overstromingen van 2010. “Het is dus goed, dat we werk maken van die plannen, zeker om het centrum van Ninove te beschermen. Dat gebeurt vanuit het oogpunt van de waterveiligheid, maar ook vanuit de ambities om de Dender weer beleefbaar te maken en een identiteit in het stadscentrum te geven. We hopen dus op een goedkeuring van de plannen in 2024, maar nu al kunnen werken gebeuren om de overstromingsgevoeligheid van de Dender tegen te gaan. Ik denk aan het landschapspark Burchtdam. Het is belangrijk om vanaf nu op alle grote en kleine zaken in te zetten.”
De Dender uitbaggeren is voor hem geen wondermiddel. “Het probleem zit niet zozeer in de diepte van de rivier, maar in de opslagcapaciteit. Als de Dender is uitgebaggerd, blijft het water er van boven in komen. Het gaat tegen alle intuïtie in, maar baggeren is geen oplossing. Met de plannen moet Ninove op termijn zeker waterveilig worden.”
Info: Hemelwater- en droogteplan Ninove – Ruimte voor Water.
MLI