NINOVE – Het gebouw vertoont al jaren zichtbare en onzichtbare mankementen, waardoor de keuze voor een grondige renovatie of een nieuw administratief centrum zich opdringt. Schepen voor patrimonium Joost Arents (Onafh.) mikt op een definitief masterplan voor nieuwbouw tegen het voorjaar van 2024.
Door de aanhoudende regen van de afgelopen tijd, is een structureel probleem nog maar eens duidelijk geworden: het dak van het stadhuis is zo lek als een zeef.
Dak
Geef toe: een reeks blauwe dweilen en emmers, die daar haast onafgebroken staan om de drup op te vangen en vochtplekken op balken en muren, het is geen zicht. Los van de schade op korte en lange termijn.
“Tot nu toe zijn reparaties aangebracht aan het dak boven de raadzaal”, aldus de schepen. “Afhankelijk van wat men zal doen met het masterplan om de site te ontwikkelen en dus ook een nieuw stadhuis te bouwen, zal de nieuwe bestuursploeg de knopen moeten doorhakken.”
Nieuwbouw
“We zijn goed gevorderd met het dossier voor een nieuw administratief centrum. De opmaak van een masterplan is dit voorjaar toegewezen aan het winnend team, na een oproep die we samen met de bouwmeester hebben georganiseerd. Het studiebureau is in september met een eerste plan gekomen.”
Het is nu nog te vroeg om ermee naar buiten te komen. “Ondertussen kregen zowel de belanghebbenden als de raadsleden de kans om dat eerste plan in te zien. Het studiebureau is volop aan de slag met de feedback, er zijn al aanpassingen aangebracht. Binnenkort krijgt ook het managementteam de kans om nog aanwijzingen en input te geven. Het is de bedoeling, dat we landen met een masterplan rond maart-april volgend jaar.”
Lift
De publiekslift in de inkomhal van het stadhuis is een tweede probleem wegens al een hele tijd buiten gebruik. Nog niet zolang als deze in ‘The Big Bang Theory’, maar het komt aardig in de buurt.
“Door de Oekraïnecrisis was het budget van de dienst patrimonium nodig om opvangplaatsen te creëren”, geeft de Joost Arents als uitleg. “Het oude politiekantoor is omgevormd tot een opvangplaats voor zowel Oekraïners als voor crisiswoningen op de benedenverdieping. In Okegem is het voormalig station omgebouwd tot opvangwoningen en ook voor het patrimonium in Outer is dat het geval.”
Daarnaast is de publieksbalie van de stadsdiensten overgebracht naar het Fedimmo-gebouw (voormalig belastingkantoor), site Bevrijdingslaan.
“Dat gebeurde vooral naar aanleiding van een externe audit. Maar het gaf ons de kans om alle balies te bundelen en beter te beveiligen. Mijn dienst patrimonium is bovendien slechts door 2 mensen bemand. Deze moeten ook grote projecten opvolgen zoals de nieuwe school van De Lettertuin, de huidige verbouwingen aan de Flapuit en deze in de Hazelaar, die gepland staan voor 2024.”
Er was ook een budgettair probleem om die lift te herstellen of te vervangen.
“We zouden geen visum gekregen hebben van de financieel directeur, tenzij we eerst andere geplande uitgaven zouden schrappen. De tweede lift in het stadhuis is door de verhuis van de diensten naar de site Bevrijdingslaan nu wel toegankelijk voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht te been zijn.”
MLI