NINOVE – Het college van burgemeester en schepenen (CBS) ziet, net als de collega’s van Roosdaal, de inplanting van een Luminus-windturbine in de Pamelstraat-Oost niet zitten.
Het CBS had maandag 6 november al een negatief advies daaromtrent geformuleerd. De communicatie daarover kwam er pas nadat Forza Ninove dinsdag 7 november een persbericht over die windturbine had verspreid.
Argumenten
De schepen voor ruimtelijke ordening Katie Coppens (Samen) licht het ongunstig advies aan het departement Omgeving toe.
“Het project voldoet niet aan de reglementering inzake clustering en bundeling van windturbines. Er wordt noch gebundeld met bestaande windturbines, noch met een 4-vaksgewestweg of een hoogspanningslijn. Het voldoet dus niet aan de omzendbrief. Door de nabijheid van de binnenstad van Ninove en de wijken met veel woningen zal de slagschaduw bovendien voor grote hinder zorgen. De windturbine wordt tenslotte ingeplant net naast een landschappelijk agrarisch gebied, waar de wieken deels overdraaien met een te grote impact op de natuur, de biodiversiteit en de fauna.”
Voorzorg
Ninove moest het openbaar onderzoek organiseren en voor 10 november haar advies doorsturen naar het departement. De stad ontving intussen meer dan 150 bezwaren, zowel van bezorgde burgers van Ninove als van Roosdaal.
“Het dossier van de aanvrager Luminus overtuigt niet en is niet afdoende onderbouwd, zodat het voorzorgsprincipe moet worden gehanteerd onder de vorm van een ongunstig advies”, besluit de schepen.
Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) treedt dat standpunt bij: “De windturbine strookt niet met een goede ruimtelijke ordening. De impact op mens, gezondheid, landschap, natuur en biodiversiteit is te groot, zodat enkel een ongunstig advies van de stad Ninove passend is.”
Het departement Omgeving beslist uiteindelijk over het al dan niet verlenen van de vergunning.
Nog voor de eerste wiekslag is gegeven, heeft de aangevraagde Luminus-turbine toch al heel wat energie opgewekt.
MLI