ALGEMEEN – Op vraag van de vijf Vlaamse provincies onderzochten experts 1.500 wetenschappelijke studies om een praktijkgids uit te werken voor lokale besturen.
Steden en gemeenten moeten tegen 2030 omschakelen naar ledverlichting. Dit is het moment om de juiste keuzes te maken en stil te staan bij de invloed van kunstlicht op dieren, planten en mensen. De vijf Vlaamse provincies en het Interprovinciaal Kenniscentrum (IPKC) lieten twee literatuurstudies uitvoeren over:
- de relatie tussen nachtelijke verlichting en de gezondheid van de mens,
- de effecten van nachtelijke verlichting op biodiversiteit.
Op basis van deze literatuurstudies werken de provincies een praktijkgids uit voor lokale besturen.
Niet één passende oplossing
Niet alle types verlichting hebben hetzelfde effect en niet elke diersoort ondervindt dezelfde negatieve gevolgen.
Bovendien, is het voor lokale besturen belangrijk om ook rekening te houden met het veiligheidsgevoel van hun inwoners, wanneer ze hun verlichtingsplan met nieuwe ledlampen uitdenken. Ook al is in België de geregistreerde criminaliteit sinds 2010 stevig gedaald, toch stijgt het onveiligheidsgevoel. Naast nachtverlichting zijn er ook andere oplossingen om het onveiligheidsgevoel weg te nemen: slimme verlichting, visuele hinderpalen, potentiële schuilplaatsen voor daders wegnemen, banken plaatsen voor meer sociale controle.
Praktijkgids
Het is dus een hele uitdaging voor lokale besturen om over te schakelen op ledverlichting. Een groep experten gaat aan de slag met de bevindingen uit de studies en schrijft voor hen een praktijkgids uit met verlichtingstips. Die zal eind 2023 beschikbaar zijn via de websites van de provincies.
Ook de ecologische duisternisbehoeftekaart is vernieuwd. Die geeft de mogelijke impact van nachtelijke buitenverlichting weer op planten en dieren: hoe donkerder het gebied, hoe hoger de impact.
Samen met de praktijkgids kan een lokaal bestuur zo de keuzes voor verlichting afwegen.
Info: Nachtelijke verlichting en de gezondheid van de mens – Nachtelijke verlichting en biodiversiteit – Praktijkgids voor lokale besturen.
MLI