NINOVE – Voor Guy D’haeseleer (Forza Ninove) is het ontslag, dat Wouter Vande Winkel (Samen) op 29 augustus aankondigde, andermaal het bewijs “dat deze coalitie met spuug en paktouw aan elkaar hangt.”
Hij interpelleerde over dat ontslag tijdens de gemeenteraad van 18 september, niet zonder eerst het ontstaan van en de perikelen binnen de huidige meerderheid in de verf te zetten.
Conflicten
Zijn klassieke kop van jut Joost Arents (Onafh.) kreeg als eerste enkele vegen uit de pan. “Eerst je eigen partij (nvdr: N-VA) meer dan halveren en dan de grote redder van de Ninoofse democratie spelen. Iedereen tevreden en de verdeling van de postjes kon beginnen. De Open Vld gaf de departementen, die er toe doen zoals financiën, begroting, ruimtelijke ordening en openbare werken zomaar aan Samen. Wouter Vande Winkel mocht opnieuw 6 jaar boven zijn gewicht boksen.”
Voor D’haeseleer is het duidelijk: de gezamenlijke aversie voor zijn partij leverde geen samenhangende bestuur op. Hij verwees naar de uitlatingen van Arents in een interview met De Standaard, de openlijke conflicten tussen Vande Winkel en de tandem Casteur-Triest, wisselmeerderheden over goedgekeurde punten in het schepencollege…
Groen
Volgens hem heeft Vande Winkel het schepencollege verlaten opdat Groen zich het komende jaar kan profileren. “Ze mogen niet meer meedoen in een toekomstige lijst De Jonge, Centrumlijst of lijst van de burgemeester. Enkele CD&V’ers wel en de sossen misschien wel of niet.”
Toen kwam hij tot zijn aanvankelijke vragen: “Hoe zit het met de verdeling van de bevoegdheden? Hoe zal Groen zich gedragen in de gemeenteraad? Stappen ze uit Samen? Vande Winkel moet trouwens in de gemeenteraad blijven zitten, anders komt er een communist in zijn plaats (nvdr: Joachim De Maeseneer militeert al enkele jaren voor de PVDA). Het is dus voortstrompelen naar eind 2024. In tegenstelling tot de Titanic is hier geen muziek.”
Ook Karolien De Roose (N-VA) had vragen bij dit ontslag, dat blijkbaar toch niet geregeld was. “Wanneer neemt de schepen ontslag en wie neemt zijn bevoegdheden over?”
Modder
“Ik doe niet aan moddergooien”, begon Vande Winkel zijn repliek. “Wat ik na mijn aankondiging van het ontslag heb mogen horen, staat in contrast met wat D’haeseleer beweert. Veel mensen zegden mij ‘Het is niet simpel’. Daar steekt geen strategie achter. Ik gaf in november aan Samen en december aan de Open Vld al aan, dat ik het niet meer trok. We hebben veel gesprekken gevoerd in alle discretie.”
Het bestuursakkoord is voor Vande Winkel nog altijd de absolute leidraad. “We zullen dit trouw uitvoeren. Wat niet in dat akkoord staat en wel in het belang van de stad is, zullen we goedkeuren. In de meerderheid zijn trouwens 95 % van de dossier probleemloos behandeld. Over de resterende 5 % hebben we gedebatteerd en pragmatische oplossingen gevonden. Samen bestaat nog. Een opvolger is nog niet bepaald, maar het zal niet iemand van Groen zijn. Mijn deadline is het einde van dit jaar.”
Vande Winkel: “Het is af en toe niet slecht om aandacht te hebben voor iets persoonlijk. Voor u kan het niet hard genoeg gaan, doe maar.”
Coalitieakkoord
“Ik vind het jammer, maar heb respect voor de persoonlijke keuze”, aldus burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) in haar antwoord aan D’haeseleer. “Groen heeft geen opvolger aangeduid, de gesprekken lopen nog. De partij engageert zich binnen Samen voor het bestuursakkoord. U had dat liever anders gezien.”
Ook zij ging terug naar de uitslag van14 oktober 2018. “Jullie waren de winnaars en moesten een coalitie vormen. Daarvoor hadden jullie de tijd. Mijn bekommernis was een ongeziene onbestuurbaarheid en we zijn ingegaan op gesprekken met Joost Arents. Onze startnota hadden we klaar. Tot 20 december heb je geen enkel initiatief genomen en pas dan hebben wij een coalitie gevormd. Het coalitieakkoord hebben we gefinaliseerd op kerstdag 25 december. In welk straatje waren we anders verzeild geraakt?”
Dit bestuur heeft volgens haar al veel gepresteerd. “In 2020 hebben we de coronacrisis op een zeer positieve manier aangepakt, met een enorme steun voor de mensen en de handelaars, samen met het Vlaamse en de federale niveau. Na de heel zware periode kwamen in 2022 de energie- en de financiële crisis. Alles, wat we hadden voorzien, moesten we onder de loep houden om te kijken wat nog mogelijk was. Er staan een aantal projecten op stapel: het Abdijplein de sporthal, het zwembad, de handelskern. Deze coalitie heeft ook veel geïnvesteerd in sociaal beleid en de uitdagingen van de samenleving om de kloof tussen de mensen te verkleinen.”
Er waren wel discussies en halsstarrigheid van sommige schepenen. “Maar het bestuursakkoord blijft overeind. Gelukkig ben ik geen dictator. Elk stippelt zijn eigen pad uit op zijn eigen manier. Er zijn ook mensen, die verkondigen dat Tania De Jonge enkel interesse heeft in de nationale politiek. De stad heeft mijn prioriteit.”
Schelden
Joost Arents wou alleen kwijt, dat hij iedereen recht in de ogen kan kijken. “Kunt u dat zeggen over uw werk als parlementair”, gaf hij als bedenking mee aan D’haeseleer.
“Ik wil me niet teveel verlagen”, vulde schepen Veerle Cosyns (Samen) aan. “Zo jammer en een verlies voor elke Ninovieter, dat op die manier wordt gesproken en je geen oppositie kunt voeren zonder anderen uit te schelden. Het gaat over inhoud. Jullie praten onze stad permanent in de vernieling. Een samenleving opbouwen is een complex verhaal.”
Daar was D’haeseleer het niet mee eens. “Ninove is aan het kapot gaan. Ik wil een toekomst voor Ninove, niet dat het verbrusselt en wordt overspoeld door migranten, net als Denderleeuw. Dit is niet het Ninove, dat ik wil.”
Info: je kunt de volledige interpellatie hierboven (her)bekijken.
MLI