DENDERWINDEKE – De jaarlijkse tocht langs de kapelletjes van de Wegom had volgens de traditie plaats op de 3de zondag van september.
Biddende en zingend trok zondag 17 september een kleine groep onder leiding van pastoor Alexander Vandaele langs de veldkapellen van de Wegom.
Cholera
“Het officiële begin is gesitueerd in 1813”, wist Luc Kaesemans ons te vertellen. “Toen is Denderwindeke, net als een groot deel van België, getroffen door een cholera-epidemie. De toenmalige pastoor hier kwam op het idee om langs de veldkapellen, die toen al langs het Windekeveld stonden, een processie te organiseren en te bidden tot Onze -Lieve-Vrouw van Zeven Weeën.”
Traditie
Volgens de overlevering stopte de cholera-epidemie na de zondag, waarop de Wegom was gehouden.
“De weken nadien stierf niemand meer aan die ziekte. De mensen hebben dat gezien als een teken, dat dit dank zij hun processie was gebeurd. Daarom beslisten zij om telkens op de 3de zondag van september diezelfde processie weer af te leggen. Dit jaar dus voor de 210de keer en een traditie om in ere te houden. Die processie bestaat al langer dan het nationale voetbal in België.”
In totaal vind je 12 kapellen langs de Wegom. “7 ervan staan voor een wee of een moeilijk moment in het leven van Maria. De andere 5 zijn gebouwd, door mensen bijvoorbeeld uit dankbaarheid omdat hun 2 zonen heelhuids uit de Eerste Weredoorlog waren teruggekomen.”
MLI