DENDERWINDEKE – De dierenasielen zitten met hun handen in het haar. Er werd en wordt deze vakantie een recordaantal dieren gedropt. In het asiel van Denderwindeke is het niet anders.
Zo zijn nog nooit zoveel jonge katjes binnengebracht, maar ook meer volwassen katten, zwangere katten en honden van allerlei rassen.
Martine Van Den Steen (Dierenasiel Denderwindeke): “We kregen nog nooit zoveel aanvragen en meldingen; zodanig veel, dat we er dagelijks gemiddeld twee moeten weigeren. Veel jonge, maar ook volwassen dieren en soms zelfs pups die niet verkocht raken. Mensen kweken met hun hond, zonder erbij na te denken of ze al deze puppy’s wel zullen kunnen plaatsen. Met de overige pups weten ze dan geen blijf. Het is enorm frustrerend. Wij hebben ook maar een beperkte capaciteit en kunnen ze niet gaan stapelen uiteraard.”
“Veel mensen staan er niet bij stil, dat een dier er is voor het (dieren)leven en niet voor even.”
Sukkeltjes
Al die sukkeltjes komen dan in het asiel terecht. “Maar er worden ook veel dieren binnengebracht om andere redenen”, aldus Martine. “Mensen die op reis vertrekken en geen pension vinden, mensen die de financiële last niet meer aankunnen, mensen die verhuizen naar een appartement en ga zo maar door.”
Martine ziet zelf ook niet meteen een oplossing. Zo was het verboden om katjes gratis en niet gesteriliseerd weg te geven. Tot twee jaar geleden was hier weldegelijk controle op, maar die is weggevallen, met alle gevolgen van dien. “In Wallonië moet je een bewijs van de gemeente kunnen voorleggen, om aan te tonen dat je dieren mag hebben. Daarmee wordt dan weer gesjoemeld, bijvoorbeeld door het attest op iemand anders z’n naam te zetten.”
Verantwoordelijkheidszin
Wat zou er dan wel moeten gebeuren? Het blijft dweilen met de kraan open, zolang geen mentaliteitsverandering en verantwoordelijkheidszin komen bij vele mensen.
Wees je ervan bewust, dat een dier een gezinslid moet worden, geen speeltje voor de kinderen of gezelschap wanneer jou dit momenteel goed uitkomt. Een dier heeft gevoelens, en hecht zich aan zijn mens. Realiseer je, dat een dier geld kost. Geld voor onder andere voeding, maar ook voor medische bijstand. In een dier moet je tijd investeren, maar je moet ook bereid zijn om bijvoorbeeld jouw reisplannen en levensstijl aan te passen. Een dier heeft liefde en stabiliteit nodig.
Haar boodschap is dan ook duidelijk: “Kan je je, pakweg de komende vijftien jaar, niet engageren om een dier in huis te nemen? Doe het dan niet. Veel mensen staan er niet bij stil, dat een dier er is voor het (dieren)leven en niet voor even.”
Ben je bereid om een gedumpt dier een blijvend warm mandje te geven? Neem dan een kijkje op Dierenasiel Ninove. Je kan contact opnemen via 054-32 16 79 of dierenasielninove@hotmail.com.
BDB – Foto’s CR