NINOVE – Met nauwelijks verholen trots presenteerden de Ridders in de Wortelorde maandagavond 10 juli hun wapenschild en de bijhorende spreuk: ‘per festum fortuna’.
Een ridder zonder wapenschild of lijfspreuk, dat is een dwaalgast zonder land of jonkvrouw om te verdedigen, een Boma zonder snor zeg maar.
Maar niet getreurd: 61 jaar na hun stichting in maart 1962 hebben de Ridders in de Wortelorde hun officiële erkenning. Zij ontvingen op 30 juni uit handen van minister Matthias Diependaele hun wapenbrief. Daardoor treden zij toe tot de Vlaamse heraldiek.
Heraldiek
Over het hoe en het waarom en vooral over de symboliek van wapenschild en spreuk, gaven Pascal Van de Waeter en mederidders maandagavond 10 juli tekst en uitleg.
“We hebben hiervoor twee jaar geleden bij de Heraldische Raad van Vlaanderen een aanvraag ingediend. Het avontuur begon met veel onzekerheid, want je moet die aanvraag goed motiveren. Een wapenschild moet ook voldoen aan de regels van de heraldiek. Deze ontstond in de middeleeuwen, waarin ridders een wapenschild en spreuk bezaten. Aangezien in onze naam ‘ridders’ zit, was het vooral de bedoeling om onze vereniging luister bij te zetten ter gelegenheid van ons 60-jarig jubileum.”
Dat het door omstandigheden een jaar langer heeft geduurd, daar maalt geen mens om.
Ninove
“In Vlaanderen zijn maar 25 instellingen met een dergelijke wapenbrief, de meeste zijn abdijen en processies. Carnaval heeft hier nu ook zijn intrede gedaan door toedoen van de Ridders in de Wortelorde.”
Voor het ontwerpen van het wapenschild namen ze de stadslegende van Ninove als inspiratiebron.
“Naast de legendarische ezel, die de wortel opat en argeloos de poort opende voor de vijand, figureert nog een eenhoorn op het schild. Die laatste staat voor reinheid, dapperheid en gezondheid. De ezel gaat meestal samen met koppigheid (noem het halsstarrigheid), naïviteit en misschien ook wat domheid.”
Voor de spreuk stoften de Ridders hun Latijnse kennis af: ‘per festum fortuna’, geluk door feest. Mensen worden doorgaans gelukkig als ze kunnen feesten.
Uniek
In samenspraak met het stadsbestuur zal de wapenbrief een permanente locatie krijgen.
“Dit is wel een uniek stuk, wij zijn de enigen in Ninove, die zoiets bezitten. Uiteraard heeft ook de stad er zelf een, maar onder een andere categorie. Het wapenschild zal vooral luister bijbrengen aan de vereniging zelf: je zal het wapenschild zien opduiken als briefhoofding, op vlaggen en banners.”
Niet dat de Ridders nu naast hun schoenen gaan lopen. Zij blijven in Ninove garant staan voor een uniek kindercarnaval, het mooiste kinderfeest, dat na 57 edities nog altijd springlevend is en borg staat voor de toekomstige carnavalsgeneraties.
Info: vzw Ridders in de Wortelorde.
MLI