NINOVE – Het verkeersbord C3 (verboden toegang in de beide richtingen) aan de toegangsweg tot het politiecommissariaat en het binnenplein van het stadhuis in de Bevrijdingslaan staat er blijkbaar niet rechtsgeldig. Dus negeren Pol en klein Pierke elke dag dit verbodsteken zonder ook maar enig risico op een bekeuring.
Dat kwestieuze bord staat er al een hele poos, vroeger met een onderbord: ‘Enkel toegang voor stadsdiensten en kaarthouder’. Maar dat is verdwenen en sindsdien negeert iedereen dat verbodsteken joyeus, inclusief de politiediensten die anders hun parking niet kunnen bereiken.
Handhaving
Zelfs een nieuwsgierig aagje wil soms iets meer zijn dan een doorgeefluik voor hoeraberichten. Dus vroegen wij op 1 december 2022 aan de lokale politie of er plannen waren om een nieuw onderbord of een ander verkeersbord te plaatsen.
Na veertien dagen radiostilte en herhaalde vragen kwam op 15 december 2022 een antwoord: “Dit dossier is momenteel in behandeling bij de burgemeester en de verkeerscommissie.”
Op de opmerking, dat in tussentijd ook de politiediensten nog altijd een overtreding begingen en of daarop handhaving was voorzien, kwam geen antwoord. Tot op 23 december: eerst een ongemakkelijk telefoontje, gevolgd door een iets rustiger bericht van de korpsoverste. Mijn aanhoudende vragen waren er echt over. “Verwacht u, dat wij onze parking niet meer gebruiken? Of bedoelt u met handhaving dat u verwacht, dat wij onze eigen voertuigen verbaliseren telkens zij onze parking op- of afrijden? Zeker tijdens de feestdagen wordt onze capaciteit inzake verkeershandhaving voornamelijk ingezet op verkeersveiligheid, die ons belangrijker lijkt dan de handhaving van parkeersituaties.”
Hij kon wel bevestigen “dat deze problematiek geagendeerd is op de verkeerscommissie in januari 2023. Er zal worden gestreefd naar een duurzame oplossing, die rekening houdt met de specifieke doelgroepen, die gebruik dienen te kunnen maken van deze doorgang.”
We wilden zeker geen stennis veroorzaken en al helemaal niet de korpsoverste tegen de haren in strijken. Al geldt voor de behoeders van de wet ook het gezegde van Juvenalis “quis custodiet ipsos custodes”.
Oplossing
Toen na verloop van tijd nog geen vooruitgang kwam in dat dossier, stuurden wij op 16 juni j.l. een kattenbelletje naar burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) met de vraag of er inmiddels witte rook op komst was.
Haar antwoord kwam al op 20 juni: “Ik bevestig je vaststelling, dat dit bord niet in overeenstemming is met de reële toestand ter plaatse. De aangelegde parkeerplaatsen zijn bestemd voor bezoekers, maar worden ook grotendeels ingenomen door de personeelsleden van onze politie. Het is immers van belang, dat onze politie kort bij het gebouw kan parkeren. Ook al staat dit aangegeven vooraleer de binnenkoer op te rijden, heel wat mensen negeren het bord en parkeren er soms in twee rijen naast elkaar. Een grote bron van ergernis, waar structurele oplossingen nodig zijn om dit aan te pakken.”
Er wordt gedacht aan een slagboom met badge. “Maar mensen met een beperking moeten er voor een vlotte toegankelijkheid van de gebouwen ook terecht kunnen op de gehandicaptenplaatsen. Hetzelfde geldt voor dienstvoertuigen van de stad. Deze situatie moet dus in zijn totaliteit worden bekeken en verdient wel een oplossing, zodat het duidelijk is voor iedereen: het personeel, de politie, bezoekers en buurtbewoners.”
Ze verwees ook naar de schepen voor mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen), die het bord C3 omschreef als “een creatieve oplossing om zonder overdracht van het binnenplein naar het openbaar domein toch te kunnen verbaliseren voor niet-bestemmingsverkeer.”
Stadsdomein
Omdat het niet echt zijn bevoegdheid heette te zijn, verwees hij op zijn beurt door naar zijn goede collega-schepen voor parkeerbeleid Alain Triest (Open Vld), die ons tekst en uitleg gaf.
“Het bord staat op domein van de stad en dat is geen openbaar domein, maar een domein met een openbaar karakter. De politie zegt, dat ze daar niet kan verbaliseren. Maar blijkbaar zou nu iets in de wetgeving zijn gevonden, waardoor dat wel kan en het bord daar dus wel rechtsgeldig zou staan. Ik ga dat voor de zoveelste keer bespreken in de verkeerscommissie. Er is constant een discussie over het al of niet toelaten van (gedeeltelijk) parkeren. Ik wil dat parkeerverbod laten invoeren, maar vanuit de stadsdiensten en de politie is er vraag om daar wel te mogen parkeren.”
Paaltjes
Beweegbare paaltjes zouden een oplossing kunnen zijn.
“Maar mensen met een beperking en in het bezit van een parkeerkaart moeten vrij kort tegen de toegang van de stadsdiensten kunnen parkeren. Zij zouden via een belsysteem tijdens de kantooruren op de site Bevrijdingslaan kunnen parkeren. Voor de rest zou ik opteren voor een camera met nummerplaatherkenning, zoals de VUB al 30 jaar gebruikt. Je laat je nummerplaat registeren en na controle in het systeem opnemen. Dat paaltje gaat automatisch naar beneden als je komt aangereden.”
Dit voorstel moet eerst nog op de verkeerscommissie van september 2023 worden besproken.
“Dan zullen we zien welke financiële investering dit vergt en hoe we dat kunnen invoeren. Het is een dossier, dat ik heb geërfd en het werkt ook danig op mijn systeem, als ik zie dat bijvoorbeeld op dinsdag de auto’s op de binnenkoer van het stadhuis tot vier rijen dik staan geparkeerd. Het is mij een raadsel hoe ze daar soms weggeraken. Maar goed, dat dossier is nu terug boven water gehaald. Tot welk resultaat het zal leiden, kan ik echter niet voorspellen. Voor mij is het wel de laatste keer, dat het op de verkeerscommissie komt. Je kunt zo bezig blijven. Daarna zullen het schepencollege en de gemeenteraad zich hierover uitspreken.”
Wordt vervolgd.
MLI
Voorheen met onderbord.