NINOVE – Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) erkende op 21 april 2022 de middeleeuwse burchtsite als archeologische site. De stad is het daar niet mee eens en gaat hiertegen in beroep. De N-VA-Ninove vindt dit betreurenswaardig.
Yves De Groote is kunstwetenschapper en bestuurslid van de N-VA Ninove: “De meeste burchten of motteversterkingen aan de Dender zijn doorheen de tijd volledig verdwenen. In Ninove is dat niet het geval. In Vlaanderen zijn slechts een beperkt aantal motteversterkingen in dorps- of stadsverband bewaard en gelukkig is Ninove er één van. Het beschermen van archeologische opgravingen wil belangrijke archeologische plekken in Vlaanderen aanduiden en behouden voor toekomstige generaties. Deze sites zijn onvervangbare bronnen en van onschatbare waarde voor onze kennis over het menselijk verleden. Vanuit de N-VA Ninove waren we heel verheugd met de erkenning door minister Diependaele van de burcht aan het Paul de Montplein als archeologische site .”
Beroep
Uit een recent antwoord op een schriftelijke vraag van N-VA-gemeenteraadslid Karolien De Roose blijkt, dat het Ninoofse stadsbestuur bij de Raad van State een beroep heeft ingediend tegen deze erkenning.
Die beslissing komt niet uit de lucht gevallen. Op de gemeenteraad van 24 januari 2022 had schepen voor erfgoed Henri Evenepoel (Open VLD) al gezegd, dat het stadsbestuur zeker ging “voor de bescherming van de motte, de voorkapel en de eerste omwalling. Over de integrale bescherming tot de tweede omwalling zijn we kritisch, omdat die ingaat tegen de reguliere bestemming van het terrein. Dan is de komende 30 jaar geen herinrichting van het Paul De Montplein mogelijk. We vragen dus overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed.”
Zijn collega schepen voor openbare werken en historicus Wouter Vande Winkel (Samen) had dit beaamd omwille van de zware consequenties door een bescherming van de volledige site.
Betreurenswaardig
Steven Vanden Berghe (voorzitter N-VA Ninove): “De meeste steden en gemeenten zouden trots zijn op een erkenning als cultureel erfgoed. In plaats van dit te gebruiken om Ninove als een toeristische trekpleister te promoten, gaat het stadsbestuur in beroep bij de Raad van State en moet de Ninovieter dure juridische adviezen en procedures betalen. Op een infoavond bleek, dat het overgrote deel van de buurtbewoners verheugd was over de erkenning als archeologische site van hun (achter)tuin. Slechts één buurtbewoner heeft bezwaar aangetekend tegen de erkenning.”
Yves De Groote besluit: “Het is betreurenswaardig, dat het stadsbestuur geen enkel advies over het beroep heeft gevraagd aan de bevoegde stadsdiensten noch aan de Erfgoedraad. Dit dossier is eigenlijk symbolisch voor het gebrek aan daadkracht in Ninove inzake erfgoed, waarbij waardevolle gebouwen worden afgebroken of verloederd blijven.”
Info: Burcht Ninove – Beslissing erkenning.
MLI