NINOVE – Het Vlaams Parlement keurde begin februari het plan van de Vlaamse regering goed om Vlaanderen op te delen in 15 regio’s. Ninove is ingedeeld in de Denderregio.
Het is de bedoeling om de bestuurlijke versnippering tegen te gaan en komaf te maken met het vaak ondoorzichtige kluwen van afvalintercommunales, politiezones, hulpverleningszones enzovoort. Ninove maakt deel uit van de Denderregio, samen met Geraardsbergen, Denderleeuw, Haaltert, Aalst, Erpe-Mere, Lede, Wichelen, Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout, Berlare, Hamme en Zele.
Fusie
Wij vroegen aan burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) of die herverkaveling geen nieuwe stap is naar een grootschalige fusie tussen gemeenten?
“De Vlaamse regelgeving maakt vandaag al gemeentefusies mogelijk”, aldus de burgemeester. “Gemeenten kunnen, indien ze dat wensen, hiervoor vrijwillig kiezen. Het zou niet slecht zijn mocht de bevoegde minister Somers (Open Vld) het debat aangaan met de burgemeesters. Zij zijn immers het best geplaatst om de voor- en nadelen van een fusie te benoemen.”
Maar voor wat Ninove betreft is de burgemeester duidelijk.
“Er zijn geen fusieplannen.” Daarmee bevestigt ze de eerder ingenomen standpunten van alle fracties binnen de Ninoofse gemeenteraad. “Ik ben wel een voorstander van schaalvergroting, maar een fusie met een andere gemeente of stad is niet aan de orde. Dergelijke vragen moeten we volgens mij trouwens via een volksraadpleging voorleggen aan onze inwoners. Ik blijf pleiten voor vrijwilligheid en vind het geen goed idee om dit te verplichten.”
Uitdagingen
Alle gemeente- en stadsbesturen worden wel met dezelfde uitdagingen geconfronteerd.
“Sommige daarvan hebben een invloed op de dienstverlening. Het vinden van deskundigen voor verschillende beleidsdomeinen is niet eenvoudig. Als je deskundigheid bij elkaar kunt brengen, kan dit een meerwaarde zijn met een positieve impact op het terrein.”
Een stad besturen van 40.000 inwoners is niet evident; om dat goed te doen moeten daar middelen tegenover staan.
“In Vlaanderen zou men de volgende legislatuur moeten werk maken van een eerlijke verdeling van het gemeentefonds. Meer middelen leidt tot meer mogelijkheden om de uitdagingen in je stad aan te pakken. Die financiering is op dit moment ondermaats. Ninove heeft als stad haar centen steeds goed beheerd; we draaien elke euro om vooraleer hem uit te geven en zelfs vandaag behoren we tot de gemeenten met een lage schuldgraad. De indexaanpassingen en de energiefactuur voor alle gebouwen verplichten ons echter elke dag tot een budgetcontrole om na te gaan of we voldoende middelen hebben, soms zelfs voor kleine opdrachten. Een fusie gaat dit probleem zeker niet oplossen. Een fusie aangaan om schulden weg te werken is volgens mij de verkeerde aanpak om die schaalvergroting te doen werken.”
Je mag volgens de burgemeester de identiteit van een stad niet onderschatten.
“We hebben ook aangetoond, dat we als stad in staat zijn om zware crisissen aan te pakken: de coronacrisis, de vaccinatiecampagne, de Oekraïnecrisis. Onze administratie en medewerkers hebben hun grenzen verlegd en soms buiten hun eigen werkterrein taken uitgevoerd om de inwoners te helpen en vluchtelingen te begeleiden. Er was solidariteit in onze stad bij vele inwoners, maar daartegenover stond ook een ongeziene inzet van het personeel.”
Info: Vlaams parlement keurt interne staatshervorming goed.
MLI