NINOVE – Het uitgangspunt moet voor de partij een slank en slagkrachtig bestuur zijn met zo weinig mogelijk lasten/belastingen voor de Ninovieters.
Voor de N-VA Ninove is het van belang, dat de stad zich richt op haar kerntaken, net zoals elke andere overheid. De uitvoering ervan kan op verschillende manieren plaatsvinden: in eigen beheer met eigen stadspersoneel, door publiek-private samenwerking (PPS), door samenwerking via andere lokale overheden of door de volledige uitbesteding aan private actoren.
Eigen beheer
Een aantal kerntaken zijn bij wet of decreet toegewezen aan de stad of gemeente. Deze worden best in eigen beheer met eigen stadspersoneel gedaan.
Het handhaven van de veiligheid (o.a. de politie), het sociaal beleid (o.a. de leeflonen) en het vlot afhandelen van allerhande administratieve verplichtingen (afleveren van identiteitskaarten, rijbewijzen, omgevingsvergunningen…) zijn prioritaire taken, die het stadsbestuur niet mag uitbesteden.
De toegankelijk van de stads- en politiediensten met verplichte afspraken is op dit moment in Ninove echter totaal ontoereikend. Dit is meermaals aangekaart in de gemeenteraad, maar de meerderheid blijft dit probleem net als vele andere problemen voor zich uitschuiven. Een van de kerntaken van een stad wordt op die manier niet goed uitgevoerd, wat de N-VA Ninove betreurt.
Derden
Voor andere taken zoals onderwijs, kinderopvang, woonzorgcentrum of cultuur moet de lokale overheid steeds de afweging maken of dit in eigen beheer, via PPS of via samenwerking met andere lokale overheden moet gebeuren. Als stad met meer dan 40.000 inwoners moet Ninove in de toekomst nog altijd gemeentelijk onderwijs, gemeentelijke kinderopvang en ook een gemeentelijk woonzorgcentrum aanbieden.
Voor de huisvuilophaling of de ontwikkeling van industrieterreinen zijn binnen de stadsdiensten onvoldoende draagkracht en kennis aanwezig; een intergemeentelijke samenwerking via de ILvA of Solva is te verkiezen. De stad moet hierbij voldoende toezicht uitoefenen en regelmatig terugkoppelen naar de gemeenteraad. Ninove doet bovendien te veel een beroep op Solva, ook voor taken, die de stadsdiensten perfect aankunnen. Op die manier gaat een stuk democratische controle verloren op een aantal belangrijke (investerings-)projecten.
Voor cultuur en sportinfrastructuur en stadsontwikkeling kan een samenwerking via autonome gemeentebedrijven en PPS. Dit laat flexibeler werken toe en biedt allerhande financiële en fiscale voordelen. Daarnaast is een verhoogde samenwerking met Sport Vlaanderen wenselijk in verband met de subsidies voor sportinfrastructuur en diverse groepsaankopen.
Transparantie
Voor het vertrouwen van de burgers moet dit kerntakendebat op het publieke forum en dus in de gemeenteraad plaatsvinden. Toen de N-VA Ninove een jaar geleden informeerde naar de al dan niet privatisering, de totale uitbesteding van de bouw en de dagelijkse werking naderhand van het zwembad, werden ze in de gemeenteraad wandelen gestuurd, want er was nog niets beslist. Ondertussen is de beslissing tot volledige privatisering wel genomen in het schepencollege, zonder enige terugkoppeling naar de gemeenteraad en een democratisch debat, hetgeen immens te betreuren is.
Databank
Ook van de subsidies, die de stad toekent, moet een grondige analyse gebeuren om na te gaan welke daarvan tot het kerntakenpakket van de stad behoren. Net als op Vlaams niveau zou een gemeentelijke databank de transparantie enorm ten goede komen. Daarop kan iedereen alle subsidies raadplegen, die de stad toekent. De gemeentelijke subsidies voor o.a. gevelbanken, zwaluwnesten, een groendak, energiezuinige energietoestellen enz. zijn toe aan een grondige evaluatie van hun impact en de administratieve kostprijs.
MLI