NINOVE – Dat de vernieuwing van de handelskern noodzakelijk is, betwijfelde geen enkele partij in de gemeenteraad van 23 januari. Al is de vrees groot, dat het verlies van parkeerplaatsen de doodsteek voor vele handelszaken zal betekenen.
Voor schepen voor openbare werken Wouter Vande Winkel (Samen) is de stadskernvernieuwing een van de belangrijkste dossiers, sinds de heraanleg eind jaren ’80, begin jaren ’90 onder de toenmalige schepen Luc Durant. Het is volgens hem een goed evenwicht tussen de bereikbaarheid en de aantrekkelijkheid van de kern. “We hadden een zeer grondig overleg met meer dan de rechtstreeks betrokken handelaars en dat is positief verlopen. Het aangepast parkeerbeleid zullen we later uitwerken.”
Parkeerplaatsen
De belangrijkste kritiek kwam van Guy D’haeseleer (Forza Ninove): “Van de 68 parkeerplaatsen nu, blijven op het plan 23 over. Hoezo, betere bereikbaarheid? Je krijgt je zin, maar de autoluwe kern zal het failliet betekenen voor vele handelszaken.”
Stijn Vander Elst (Open Vld) was wel positief en stelde samen met Anja Beeckman (Samen) een amendement voor: de uitbreiding van de terrassenzone ter hoogte van het Oudstrijdersplein, de Langemuntstraat daarop laten aansluiten, de groenzone meer opschuiven richting Oud Stadhuis en tenslotte de aansluiting met de Biezenstraat op een gelijke manier afwerken als het plein.
Compromis
“Het aantal parkeerplaatsen vermindert inderdaad fors”, aldus de schepen. “Maar als we alle beschikbare plaatsen omvormen tot shop&go-parkings, genereren we 688.000 parkeerbewegingen.” Hij kreeg uiteraard steun van partijgenoot Jordy De Dobbeleer (Samen), die het geheel een eerbaar compromis vond, al wou hij nog verder gaan.
Het debat deinde verder uit, maar iedereen bleef op de eigen stellingen staan. De toekomst zal uitwijzen, wie het bij het rechte eind heeft. “The proof of the pudding is in the eating.”
Info: lees ook ‘Complete vernieuwing voor gedeelte Ninoofse handelskern’.
MLI