NINOVE – De Japanse esdoorn op de toekomstige Inghelantsite, tussen de Burchtstraat en Kaaischoolstraat, kreeg een kastanje omheining. Deze moet de onmiddellijke omgeving van de boom beschermen tegen betreding en verdichting van de bodem.
De Japanse esdoorn (acer palmatum) is een langzaam groeiende struik of kleine meerstammige boom. Hij kan tot 10 m hoog worden en heeft een grijze tot grijsbruine gladde stam. De bladeren zijn diep ingesneden en in het najaar oranjerood of paarsrood.
Een vochthoudende maar doorlatende humusrijke grond is de ideale standplaats voor de Japanse esdoorn, liefst in het gefilterde licht door de bladeren van een grotere loofboom in de buurt. Zoals de naam laat vermoeden is deze esdoorn onmisbaar in de Japanse tuin.
Zeldzaam
De buurt van het Sociaal Huis doet niet meteen Japans aan, maar de boom bleek toch waardevol genoeg voor extra beschermende maatregelen. In het stedelijk bomenplan uit 2018 duidden boomexperten hem aan als “allicht de meest bijzondere en zeldzaamste boom van de stad Ninove”.
Een dergelijke grote groeivorm is uitzonderlijk en enig in zijn soort in Ninove. Door zijn hoogte van 12 m en zijn stamomtrek van 210 cm, behoort de ‘acer Japonica Ninovensis’ tot de top tien in België.
Bescherming
Om deze monumentale boom nog lang gezond en vitaal te houden, investeerde de stad in extra beschermingsmaatregelen.
Een kastanje omheining beschermt de boomspiegel tegen betreding en de verdichting van de bodem. Zo kan de boom beter water en voedingsstoffen opnemen.
Gevallen bladeren en dood hout blijven liggen, net zoals in het bos. De strooisellaag beschermt de wortels, houdt regenwater vast en verbetert de bodemstructuur.
Binnen de omheining krijgt het gras niet vaak een maaibeurt. Zo is meer biodiversiteit mogelijk en minder kans op maaischade aan de wortels.
Voor de Japanse esdoorn is een prominente plaats voorzien in de nieuwe tuin op de toekomstige Inghelantsite.
Info: bomenplan Ninove.
MLI