ALGEMEEN – Bij de politie kwamen 2.400 meldingen binnen over verdachte e-mails om voor een bepaalde datum een verkeersboete te betalen. Dit is andermaal een duidelijke poging tot fraude.
Je krijgt wellicht ook regelmatig onzin in je elektronische brievenbus. Telkens weer sta je verbaasd van de inventiviteit, waarmee digitale hengelaars aan jouw centen proberen te komen.
Nog niet zo lang geleden kwam een bericht binnen, verstuurd door de Federale Overheidsdienst Financiën. Met het dringend verzoek om asap € 272,00 te betalen op straffe van beslaglegging op je rekening. De brief lijkt vrij degelijk opgesteld, zonder al te veel taal- en/of stijlfouten. Een hele verbetering met het typische kwakkel-Nederlands van de eerste spamberichten.
Boete
Dit keer stuurt zogezegd de Federale Politie een aanmaning om voor een bepaalde datum een verkeersboete van € 472 op te hoesten. Bij niet-betaling wordt de bankrekening geblokkeerd. Ook dit is duidelijk een poging tot digitale fraude, in het modieuze taalgebruik ‘phishing’: flurken, die vissen naar jouw geld.
Voor alle duidelijkheid: de Federale Politie stuurt geen boetes of betalingsverzoeken per e-mail. Jouw verkeersboetes ontvangt je alleen per post of in jouw eBox.
Wat te doen?
- Betaal de boete zeker niet.
- Klik niet op een link in een verdacht bericht.
- Download geen applicaties als je daar om wordt gevraagd.
- Verdachte e-mails kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.
- Verdachte sms’jes kan je ook melden. Maak een schermopname en stuur die naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt automatisch verwerkt.
- Hulplijnen:
– Leer valse berichten herkennen.
– Doe de phishingtest en laat je nooit meer vangen.
Geklikt
- Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
- Geef nooit persoonlijke codes door.
- Als je een wachtwoord hebt doorgegeven, dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.
Opgelicht
- Vanaf het moment, dat je geld kwijt bent of wordt afgeperst, doe je een aangifte bij de politie bij de lokale politie van je woonplaats.
- Contacteer je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgeven, geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt aan een oplichter. Op die manier kun je eventuele frauduleuze transacties laten blokkeren.
Daarmee is de kous niet af. Inmiddels duiken andere aanmaningen tot betaling, zogenaamd van andere overheidsinstellingen of nutsbedrijven. Opletten voor fielten blijft dus de boodschap.
MLI