Acuut geneesmiddelentekort bemoeilijkt werk apothekers

    16 augustus 2022

    NINOVE – Maar liefst 580 geneesmiddelen zijn op dit moment tijdelijk onbeschikbaar in onze apotheken. “Het kost ons heel wat tijd en energie om alternatieven te bedenken”, bevestigen Mieke Bruyland en Nathalie Pintelon van apotheek Bruyland-Penne in de Stationsstraat.

    Nogal wat apothekers uit de regio spreken van een regelrechte ramp.

    “Het probleem is niet nieuw, maar stelt zich vandaag wel erg extreem”, vertelt apotheker Mieke Bruyland. “We missen nogal wat antivirale en koortswerende middelen. Onder meer Nurofen voor kinderen tegen pijn, koorts en ontstekingen is zeer moeilijk verkrijgbaar. Als apotheker kunnen wij alleen proberen een alternatief te vinden, uiteraard steeds in overleg met de betrokken huisarts. Want sommige alternatieve geneesmiddelen zijn niet even effectief of moet je in andere dosissen innemen.”

    Niet terugbetaald

    “Als we over de nodige grondstoffen beschikken, kunnen we het geneesmiddel zelf maken. Of we moeten het bestellen bij een internationale apotheek, maar dan valt de terugbetaling weg en is het automatisch duurder. Soms heb je echter geen keuze. Onze klanten begrijpen, dat we niet kunnen toveren.”

    Zowat de helft van de ontbrekende geneesmiddelen dienen om onder meer kanker, infecties en aandoeningen van het zenuwstelsel (epilepsie, Parkinson) te behandelen.

    In Nederland is de situatie nog erger. Daar ontbreken inmiddels reeds 1.500 geneesmiddelen.

    India en China

    Productieproblemen en de groeiende vraag zouden aan de basis liggen van deze tekorten.

    Maar er is meer. De Europese Unie hangt steeds meer af van derde landen voor de aanlevering van actieve farmaceutische ingrediënten en chemische grondstoffen. Liefst 80 % van de ingrediënten en 40 % van de afgewerkte geneesmiddelen komen uit India en China. Beide landen produceren 60 % van alle paracetamol in de wereld en 90 % van alle penicilline.

    Naar verluidt zou eind september beterschap in zicht zijn.

    GGM

    “Wij kunnen ook niet toveren.”

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons