Volksdevotie tijdens Winnikse Wegom

    04 september 2018

    DENDERWINDEKE – De Wegom is een wandeling langs Winnikse veldkapelletjes als herinnering aan de choleraplaag, die in de 19de eeuw de gemeente teisterde. Traditioneel heeft deze herdenking plaats op de derde zondag van september. Dit jaar al voor de 205de keer.

    De Winnikse Wegom heeft  telkens plaats tussen 8 september (Maria Geboorte) en 15 september (Onze-Lieve-Vrouw van Smarten). Veel mensen, die in Denderwindeke wonen of er zijn geboren, stappen individueel de Wegom langs de verschillende Mariakapellen. Op 15 september of de zondag nadien (dit jaar op 16 september) is er altijd de grote gezamenlijke Wegom.

    Programma

    • Zondag 9 september om 9 uur: noveenmis. Nadien is er een tentoonstelling met oude kerkgewaden, uniek bevonden door de provincie en recent geïnventariseerd.
    • Zondag 9 september om 15 uur: Mariaconcert.
    • Donderdag 13 september om 15 uur: noveenmis in De Lavondel.
    • Zaterdag 15 september in de namiddag: tentoonstelling van de oude kerkgewaden; de Wegom met de vormelingen.
    • Zondag 16 september om 9 uur: noveenmis. Nadien opnieuw tentoonstelling van oude kerkgewaden. Om 14.30 uur: de grote Wegom. Nadien is een receptie in Trefpunt Winnik.

    Boek

    In 2013 verscheen een boek over 200 jaar Wegom. Het omvat drie grote hoofdstukken: een volledig historisch overzicht van de devotie, de elementen in de Sint-Pieterskerk die verwijzen naar de Zeven Weeën, de geschiedenis en kenmerken van alle kapellen die deel uitmaken van de Wegom. Dichter Willie Verhegghe schreef speciaal voor deze gelegenheid een gedicht. Het werk bevat bovendien heel wat beeldmateriaal. Op de pastorie van Ninove zijn nog enkele boeken beschikbaar.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons