NINOVE – Volgens de N-VA kan de stad best een tandje bijsteken in de strijd tegen hardleerse sluikstorters.
De Kaardeloodstraat is een gekende dumpplaats. Er zijn al camera’s geplaatst, maar het probleem keert gewoon terug nadat deze zijn weggehaald. Nochtans is het probleem bij de stad gekend, inclusief wie de sluikstorters zijn. Het is al tig keer gesignaleerd door onder andere de Ninoofse zwerfvuiljagers.
“Het stelselmatig dumpen van afval zorgt ook elders voor overlast in Ninove en de verschillende deelgemeenten”, aldus N-VA-raadslid Karolien De Roose. “In sommige gevallen zijn de daders zelfs bekend. Maar het is telkens de belastingbetaler, die de opruimkosten moet betalen.”
Striktere handhaving
De stad kan volgens haar een tandje bijsteken in de strijd tegen hardleerse sluikstorters.
“Mensen krijgen de indruk van straffeloosheid en zijn het meer dan beu. Op een vorige gemeenteraad was er nog sprake om meer GAS-controles te laten uitvoeren. Maar daarrond is het alweer stil. Alleen het inzetten van mobiele camera’s volstaat niet. Eens die weg zijn, keert het sluikstorten soms zelfs hardnekkiger terug. Een hogere pakkans en een striktere handhaving op het terrein zijn vereist. Daarnaast zijn ook doeltreffende en afschrikwekkende boetes voor overtreders noodzakelijk.”
Gepeperde rekening
De N-VA Ninove houdt vast aan de combinatie van volgende hoofdmaatregelen en sancties:
- extra controles en de inzet van mobiele camera’s om de pakkans te vergroten;
- hogere GAS-boetes en een dure doorrekening van de opruimkosten aan de daders;
- preventieve sancties rond afval en recyclageregels aan de overtreders opleggen;
- een goede opvolging van die overtreders om de burgerzin terug aan te wakkeren.
Inspanningen
“De stad heeft de afgelopen jaren al heel wat inspanningen gedaan om sluikstorters te betrappen en ook te verbaliseren”, aldus burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) in een reactie. “Sluikstorten is één van de meest ergerlijke overlastproblemen en verdient ook een repressieve aanpak met zware boetes. De dienst integrale veiligheid heeft heel sterk ingezet op de overlast aan de Kaardeloodstraat. Dit had ook zijn resultaten. We erkennen, dat er opnieuw problemen zijn en zijn al bezig met de aanpak ervan.”
Project
De afgelopen jaren kon de stad heel wat sluikstorters identificeren, dankzij de inzet van de GAS-vaststellers en de mobiele camera’s.
“Maar ook door de uitstekende samenwerking met onze politie, de mensen van Ninove nette stad en de zwerfvuiljagers. Handhaving is natuurlijk het sluitstuk van dit beleid. We zijn daarom ingestapt in en geselecteerd voor een project van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Bovenop onze vaststellers komen extra handhavers van de OVAM, die zich bezighouden met het controleren op zwerfvuil. Natuurlijk kan alles beter en we evalueren permanent het proces met onze diensten.”
Boetes
Voor het bepalen van de boetes werkt de stad samen met de provincie.
“We vragen ons af of we dat niet anders kunnen aanpakken. Naast de boete moet de sluikstorter ook de opruimkosten en de aanvullende retributie betalen. Maar voor mij mag één blikje op de straat € 350 kosten en kan de boete niet hoog genoeg zijn. In 2021 zijn 86 dossiers voor sluikstort opgemaakt. In 2022 zijn er dat tot op vandaag 30.”
Al blijft voor de burgemeester de grootste uitdaging “de attitude van de sluikstorters te veranderen. Sensibilisering en een harde aanpak horen daarbij. Het is een groot ecologisch en maatschappelijk probleem, waar we met velen elke dag op werken.”
MLI