NINOVE – Schepen voor lokale economie Alain Triest (Open VLD) stelde tijdens de gemeenteraad van 26 mei voor, dat de stad zelf feestverlichting zou aankomen voor de komende 10 jaar.
Het debacle rond de eindejaarverlichting vorig jaar zorgde voor heel wat frustratie. En dan moest de heibel rond het reuzenrad en de vzw Ninoverend nog losbarsten.
Dus zal de stad zelf sfeer- en feestverlichting aankopen: ondermeer lichtbogen, paalornamenten, lichtgordijnen en blitse blikvangers. De gunning zal gebeuren via een Europese procedure, gelet op het grote bedrag.
Half miljoen
“Er is een garantie van 24 maand na de eerste plaatsing”, verduidelijkte de schepen. “Wisselstukken moeten 5 jaar lang voorhanden zijn en we kunnen de aankoop afschrijven over een periode van 10 jaar. Het totaal bedrag is geraamd op € 535.410. In de aanbesteding staan ook de definitieve data van plaatsing en afbraak, inclusief de opslag van het materiaal. We willen daarmee de sfeerverlichting tijdens de eindejaarperiode garanderen. De blikvangers brengen we via een rotatiesysteem ook iedere keer aan in de deelgemeenten.”
Evolutie
“De stad kan niet eens haar elementaire opdrachten aan en dan geven jullie meer dan een half miljoen uit aan feestverlichting”, reageerde Guy D’haeseleer. “Jullie waren vorig jaar gewoon te laat. Je zal nu 10 jaar lang dezelfde verlichting moeten gebruiken terwijl alles razendsnel evolueert. Bovendien is het weinig respectvol ten aanzien van de volgende twee legislaturen. Is dat deontologisch opportuun? Maak er een contract van 2 jaar van, in plaats van 10 jaar. We zullen dat met veel enthousiasme afkeuren, want ik weet niet of de Ninovieter daarvan wakker ligt.”
Eenmalig
“Het is nooit goed”, zuchtte Triest. “Een volgend bestuur kan dat op 5 jaar afschrijven en alsnog gaan voor bijkomende verlichting. Het is nu een groot bedrag, maar dat is het niet echt, gelet op de huurprijzen uit het verleden.”
Gemeenteraadsvoorzitter Dirk Vander Poorten (Open VLD) gaf nog mee, dat de aankoop in een keer zou worden betaald als een eenmalige investering en niet in afschrijvingen van 10 jaar.
Een amendement van D’haeseleer om de aankoop te beperken tot 2 jaar was dus niet aan de orde.
“We kopen inderdaad eenmalig aan, maar spreiden het gebruik over 10 jaar“, besloot Alain Triest. “Het is een beleidskeuze. Ga maar na wat Aalst bijvoorbeeld jaarlijks daaraan uitgeeft.”
De bestuursmeerderheid steunde het voorstel met 16 tegen 14 oppositiestemmen.
MLI