NINOVE – Een debat over overtollige en verkeerd geplaatste verkeersborden leverde niet alleen een fikse discussie meerderheid-oppositie op. Ze legde ook een interne malaise binnen de meerderheidspartijen bloot.
“Een externe firma was in september 2020 aangesteld om verkeerd geplaatste verkeersborden in kaart te brengen”, vatte Dany Goessens (Forza Ninove) zijn interpellatie aan tijdens de gemeenteraad van 25 april. “Daarover was een gedeeltelijk rapport klaar op 5 mei 2021. De firma had nog meer tijd nodig en heeft het rapport eigenlijk alleen toegespitst op de snelheidsborden.”
Consultancy
“Het consultancybedrijf rekende uiteindelijk € 15.909 aan, terwijl maar € 7.840 is goedgekeurd. Wanneer is die meerprijs goedgekeurd?”
Goessens gaf daarna een overzicht van de borden, die verkeerd, foutief of onjuist zijn geplaatst. “Dat zijn er een pak. Zelfs in het rapport, dat enkel de snelheidsborden heeft gecontroleerd, zijn al veel fouten vastgesteld. Er is iets grondig mis. Na meer dan 2 jaar is nog niets ondernomen.”
Hij kreeg in zijn betoog een bondgenoot in de persoon van Michel Casteur (Open VLD): ereburgemeester en voormalig schepen voor mobiliteit met veel beroepservaring op het vlak van verkeersreglementering.
Dramatisch
“Het is dramatisch gesteld met betrekking tot de verkeersborden. Iemand als oud-commissaris Geert De Bisschop inschakelen zou met zijn kennis en ondervinding waardevol zijn. Maar het schepencollege stond niet open voor die suggestie. Ik betreur dat, want dit verslag is zelfs niet volledig en na 1 jaar is niets veranderd, ondermeer door een prangend personeelsgebrek bij de diensten Verkeer en Openbare Werken.”
Ook hij gaf een overzicht van de probleemborden en besloot: “De stad is verantwoordelijk. Door de Code van de wegbeheerder te raadplegen, zou je veel kunnen besparen op arbeidsuren; ik durf nu de rekening niet te maken. Stuur jullie mensen naar een opleidingsinstituut.”
Zijn betoog bezorgde hem applaus vanuit de oppositie.
Personeel
“Dat zegt alles”, was de eerste reactie van de schepen voor mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen). “Ik heb echt moeite om kalm te blijven.”
Er zouden volgens hem 118 borden teveel staan, maar dat was voor hem niet de kern van het probleem.
“De dienst Mobiliteit draait momenteel op 3 personen, die heel hard werken. De mobiliteitsambtenaar vertrok meer dan een jaar geleden en in november was er nog een ontslag. Als nu nog iemand wegvalt, kunnen we zelfs onze basisdienstverlening niet meer garanderen. Die dienst is momenteel aan het kraken, daar komen bestuurlijke problemen van. En dan valt u me voortdurend lastig met verkeersborden. Enkele verkeerd geplaatste borden zijn het laatste van mijn zorgen. Dat raakt mijn koude kleren niet want dit is niet prioritair.”
De daaropvolgende discussie was niet van die aard om de gemoederen te bedaren.
MLI