NINOVE – Rond het centrale thema ‘Erfgoeddag maakt school!’ stelden de stadsdiensten voor zondag 24 april een aantrekkelijk programma samen.
Je kunt nostalgisch in het schoolleven en -verleden duiken, even wegdenkend van de uren van saaiheid, die wellicht ook jouw deel waren. Het programma bevat onder andere tentoonstellingen, workshops en een wandeling.
Programma
- ‘Hoe het was in de klas’ presenteert een nostalgische terugblik op een klaslokaal van vroeger. Dit is voor de gelegenheid ingericht in het voormalig Klooster Heilige Harten (Burchtstraat).
- De expo ‘Als de muren konden praten’ toont in het Oud Stadhuis tientallen wandkaarten, gemaakt door de Ninoofse uitgeverij Steppe.
- Oude prentkaarten en oude schooldocumenten vormen dan weer de basis van de tentoonstelling ‘Schoollopen’, die de Postzegelkring Ninove samenstelt in de balzaal van de Liberale Kring.
- Nog in het Oud Stadhuis kan je terecht voor ‘Lessen uit vervlogen tijden’: gymnastiek, handwerk, gewijde geschiedenis of schoonschrift. Een lessenrooster uit het midden van de vorige eeuw zag er heel anders uit dan nu. Schooldirecteur Emiel Malderie (Meerbeke) had een eigen methode ontwikkeld om te leren lezen en schrijven. Via demonstraties en workshops kun je proeven van zulke lessen uit vervlogen tijden, indien je ze zelf niet hebt ondergaan.
- De stadswandeling ‘Ninove maakt school, school maakte Ninove’ start om 14 uur. De gids doet op deze tocht een aantal (verdwenen) locaties aan, die bepalend waren voor het Ninoofs onderwijs.
- ‘De Grootste Onderwijslegende van Ninove’: welke leerkracht moeten we eren omdat die van zo’n groot belang is geweest voor menige Ninovieter? Je kunt die leerkracht nomineren voor die titel. Vanaf 18 april ontdek je op de website van de stad alvast de kanshebbers.
- Ook de drie maalvaardige molens (Wildermolen, Molen ter Zeven Wegen en Fonteintjesmolen) laten op Erfgoeddag de wieken of het rad draaien. Je kan er de hele dag terecht voor maaldemo’s en kindvriendelijke rondleidingen.
Praktisch
- Datum: zondag 24 april van 10 uur tot 18 uur.
- Waar: via Erfgoeddag 2022 kan je inschrijven voor de stadswandeling, de demonstraties en de workshops.
- De tentoonstellingen zijn ook na Erfgoeddag nog te bezoeken: ‘Schoollopen’ tot en met 1 mei, ‘Als de muren konden praten’ tot en met 29 mei (zie op Erfgoeddag 2022 voor de openingsuren).
- Een leerkracht nomineren als ‘Grootste Onderwijslegende’ kan op Erfgoeddag zelf, maar ook nadien op de twee tentoonstellingen en op Erfgoeddag 2022 (tot en met 29 mei).
- Een overzicht van alle locaties en de uurregeling van de demonstraties en de workshops: Erfgoeddag 2022.
Info: Erfgoeddag 2022 maakt school – Programma Denderland.
MLI