AALST – De dienst Urologie van het ASZ is recent gestart met een virtual reality (VR) bril tijdens ingrepen onder plaatselijke verdoving. Het ASZ gebruikt als eerste in Vlaanderen daarvoor de Sedakit™.
De dienst Urologie gebruikt sinds kort een nieuwe methode om zonder medicatie de pijn en de angst te verminderen voor, tijdens en na een ingreep.
Dokter Bernard Rappe (medisch diensthoofd Urologie ASZ): “De patiënten krijgen een VR-bril op en worden via een virtuele sessie in een roes gebracht. Daardoor zijn zij zich eigenlijk niet meer bewust van wat met hen gebeurt in de omgeving en de medische ingreep waarin ze zich bevinden. Via een tablet kunnen de artsen het programma kiezen, dat de patiënt te zien krijgt. We geven onder andere de leeftijd en de duurtijd van de procedure in en krijgen dan suggesties op maat. De VR-bril neemt de patiënt mee in klank en beeld naar een rustgevende omgeving. Dit neemt de angst bij de patiënt weg en verzacht de pijn. Bovendien lopen verschillende klinische studies om terugbetaling te krijgen voor de Sedakit™, die vaak ook medicatie vervangt.”
Plaatselijke verdoving
Verschillende ingrepen op de consultatie Urologie gebeurden vroeger in het operatiekwartier. Nu gebeuren deze onder plaatselijke verdoving. Bijvoorbeeld, het weefselonderzoek van de prostaat, waarbij het medisch team er alles aan doet om dit voor de patiënt zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.
Toch blijft dit bij veel patiënten zorgen voor stress en angst. “Het begint met de prik voor de lokale verdoving, maar ook alle geluiden en gewaarwordingen eromheen zorgen voor onrust en ongemak. Dankzij de Sedakit™ ervaren de patiënten de prik als minder pijnlijk.”
Positieve feedback
“De eerste resultaten zijn positief, we behandelden al ongeveer 30 patiënten met de Sedakit™ en we ontvangen positieve feedback”, vertelt uroloog Marijn Goossens. “Het is zeer gebruiksvriendelijk en het verhoogt het comfort voor de patiënt. We kunnen dit bij volwassenen en kinderen inzetten. Het is conform de strenge hygiënenormen; zo wordt de VR-bril na ieder gebruik volledig ontsmet. We vragen vooraf aan onze patiënten of ze van deze technologie willen gebruik maken. We zetten de VR-bril niet in bij patiënten, die dit niet zien zitten en liever zicht blijven hebben op wat rondom hen gebeurt”
Info: ASZ Aalst.
MLI