NINOVE – Het ontwerp voor het nieuwe plein aan de Abdijkerk is donderdagavond 27 januari online voorgesteld. “Het plein aan de Abdijkerk verandert van een vergeten hoek naar een aantrekkelijk rustpunt”, aldus de schepen.
Het stadsbestuur presenteerde donderdag 27 januari het ontwerp voor het nieuwe plein aan de Abdijkerk via een online informatiesessie.
Steven Asselman (studiebureau D+A), Bart Cherretté (archeoloog Solva) en schepen voor openbare werken Wouter Vande Winkel (Samen) gaven uitleg over dit project.
Erfgoed
“Momenteel is het werkelijk een vergeten hoek zonder enig karakter”, aldus de schepen tijdens een gesprek met Ninofmedia. “Het is een plek, die totaal geen recht doet aan onze prachtige Abdijkerk. Dat willen we helemaal omgooien.”
Een breed zicht op het barokke front van de kerk met een moderne trappenpartij in Portugese graniet moet de hoofdingang van de kerk accentueren. Het unieke historische karakter van de site komt daardoor maximaal tot zijn recht.
“We eren het bestaande erfgoed en roepen het verdwenen erfgoed in het ontwerp op. De contouren van het oude gastenverblijf links van de kerk integreren we in het plein. De fontein voorbij de oude Kloosterweg herinnert aan de voormalige visvijvers.”
Autovrij
Het plein zelf zal autovrij zijn. Enkele keren per jaar is verkeerscirculatie mogelijk, maar dat moet de uitzondering blijven.
“Ik verwacht, dat het een oase van rust wordt voor onze inwoners en heel bereikbaar voor wie in het centrum woont. Af en toe mag die rust wel eens worden doorbroken door een kleinschalig evenement.”
Vande Winkel wil bekijken of het afsluiten van de Kloosterweg ook verandering kan brengen in de Abdijstraat.
“Die hebben we éénrichting moeten maken door het sluipverkeer tussen het centrum en de Weggevoerdenstraat. Nu dat er uitgaat hoop ik, dat we de Abdijstraat opnieuw in beide richtingen kunnen openen.”
Betwisting
“Oorspronkelijk was er een verkavelingsvergunning zonder doorgang naar de Dam. De stad is enkele jaren geleden in onderhandelingen gegaan om tot dit project te komen. Daarbij is een groot deel openbaar domein en kan het plein worden ingevuld.”
Schepen voor ruimtelijke ordening Katie Coppens (Samen) vult aan: “Aanvankelijk zou dit gebied zijn volgebouwd door eengezinswoningen met tuin. In een voorbespreking is dit geëvolueerd om de kerk tot haar recht te laten komen, waarbij de stad een plein zou aanleggen. Daarrond is de bebouwing aangepast.”
De FB-groep Wakker Ninove blijft echter vinden, dat in dit dossier onregelmatigheden zijn gebeurd.
“Als dat zo is, moeten ze maar klacht neerleggen bij de gouverneur”, verdedigt schepen Vande Winkel zich. “Ik denk, dat we heel goed hebben onderhandeld: 10 are, die bouwrijp worden overgedragen aan de stad, dat is niet niets. Als wij hadden geëist, dat de ontwikkelaar dit deel van de investering had gedaan, was dit niet gebeurd. Dan hadden we ook meer appartementen moeten toelaten, eventueel een verdieping hoger. Zou dit de juiste keuze zijn geweest? Ik denk het niet.”
Tijdlijn
De kosteloze overdracht van de grond aan de stad moet nog gebeuren.
In maart krijgen de gemeenteraadsleden het ontwerp voorgelegd. Indien deze groen licht geven, gebeurt de aanvraag voor de omgevingsvergunning.
Dan kunnen ook de voorafgaandelijke archeologische onderzoeken starten.
Na de aanbesteding zouden de werken in 2023 starten.
Als nu nog de huisjes op het Kerkplein van de Griekse kalender worden gehaald, komt de hele site uiteindelijk in orde.
Herbekijk hier het digitaal infomoment over de aanleg van het plein aan de Abdijsite.
MLI