NINOVE – Guy D’haeseleer (Forza Ninove) wou tijdens de gemeenteraad van 13 december weten hoe het zit met de verantwoordelijkheid van het stadsbestuur in verband met het dossier van de frauduleuze rijbewijzen.
Gedurende het hele debat daarover was het op eieren lopen. Gemeenteraadsvoorzitter Dirk Vanderpoorten (Open VLD) keek er strikt op toe, dat geen namen werden genoemd en het lopend gerechtelijk onderzoek niet zou worden geschaad.
Flater
“Voor een poetsvrouw bestaat een examen”, stak D’haeseleer van was. “Maar blijkbaar geldt het zorgvuldigheidsprincipe veel minder als het om een ambt gaat, waarmee gevoelige informatie en veel geld is gemoeid. In het curriculum vitae van de betrokken ambtenaar staat niet eens de reden ingevuld van zijn vertrek op zijn voorgaande werkplek. Je zou dan minstens eens kunnen bellen naar Anderlecht met de vraag waarom die ambtenaar daar is vertrokken. Dat dit niet is gebeurd, is een flater van de personeelsschepen.”
Vermoedens
En er was volgens de Forza-kopman meer aan de hand.
“Al een half jaar terug meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat in Ninove dingen gebeurden, die niet konden. Een leidende ambtenaar is zelfs naar Brussel geroepen, wegens vermoedens van vervalsingen. Waarom is toen niet ingegrepen, zelfs geen onderzoek ingesteld? Hoe zijn dergelijke zaken onder de radar kunnen blijven?”
Procedure
Op deze en andere vragen poogde burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) te antwoorden.
“We willen dit tot op het bot laten uitspitten. Op 18 november heeft de federale politie op het stadhuis een huiszoeking gedaan, een pc en documenten in beslag genomen, maar is niemand opgepakt. Diezelfde dag heeft het schepencollege een advocaat aangesteld. Op 29 november zijn we geregistreerd als benadeelde partij met inzagerecht in het strafdossier. Op 6 december hebben aan Audit Vlaanderen een forensische analyse gevraagd van alle procedures en handelingen met betrekking tot de dienst Bevolking/Burgerlijke stand. Op 10 december is de betrokken ambtenaar om dringende reden ontslagen.”
Volgens haar en schepen voor personeel Joost Arents (Onafh.) is indertijd de aanwervingsprocedure volledig en correct verlopen. “De betrokken ambtenaar bleek een meerwaarde voor de dienst.”
Communicatie
Deze en de daaropvolgende antwoorden konden D’haeseleer niet overtuigen.
“Al op 7 en 13 juli waren vanuit de FOD Mobiliteit en Buitenlandse zaken duidelijke signalen gekomen met betrekking tot de betrokken ambtenaar en jullie weten van niets. Er schort dan toch duidelijk iets aan de interne communicatie tussen jullie diensten en het schepencollege.”
Het lopend onderzoek zal wellicht duidelijke antwoorden opleveren.
Info: Persbericht – Brussel – Handel in valse documenten.
MLI