NINOVE – De federale politie arresteerde donderdag 25 november op het stadhuis een ambtenaar. Hij wordt verdacht van fraude bij het toekennen van rijbewijzen, met een mogelijke link naar een dossier in Anderlecht.
Eerder had een tiental agenten van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) en de Computer Crime Unit (CCU) op vrijdag 29 oktober 2021 een huiszoeking uitgevoerd bij het gemeentebestuur van Anderlecht. Dat gebeurde in opdracht van een Brusselse onderzoeksrechter, in een dossier van grootschalige fraude bij het toekennen van rijbewijzen tegen betaling.
Meerdere mediakanalen (VRT-Le Vif-Bruzz) bevestigden deze berichtgeving: voor € 2.000 tot € 3.000 kon je er een Belgisch of Europees rijbewijs kopen.
De gemeente Anderlecht had eerder al op eigen initiatief een intern onderzoek ingesteld. Begin 2021 waren meerdere verdachten verhoord en op 29 oktober gaf de onderzoeksrechter dus de opdracht tot huiszoeking bij het gemeentebestuur.
Begin november zijn dan vier personeelsleden ontslagen, andere zijn geschorst in afwachting van verder onderzoek.
Ninove
Er zouden van deze fraudezaak ook vertakkingen zijn tot in Ninove.
Vorige week donderdag 25 november nam een agent van de federale politie een ambtenaar mee van de dienst Burgerzaken-Rijbewijzen. De man zou worden verdacht van corruptie en een mogelijke link met de gebeurtenissen in Anderlecht.
Guy D’haeseleer (Forza Ninove) eist alvast een grondig onderzoek van deze feiten. “Ik vraag, dat de laatste steen wordt bovengehaald en keihard wordt opgetreden tegen de betrokken corrupte ambtenaren. Op de volgende gemeenteraad zal ik volledige openheid vragen in dit dossier.”
We vroegen ook burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) om een verklaring.
“De stad heeft kennis genomen van een lopend gerechtelijk onderzoek ten aanzien van een personeelslid en informeert zich verder om exact te weten wat er aan de hand is. Voor het overige kan ik niet anders dan het verloop van het gerechtelijk onderzoek af te wachten. Dat moet in alle sereniteit gebeuren; daarover kan de stad dus niet communiceren.”
MLI