ALGEMEEN – Het Overlegcomité besliste vrijdag 20 augustus, dat vanaf woensdag 01 september de volgende stap in het zogenaamde Zomerplan kan gebeuren. Dat kan doordat de vooropgestelde vaccinatiegraad van 70 % bij de volwassenen is bereikt.
Het gaat concreet om een aantal maatregelen. We sommen de belangrijkste op.
- Private samenkomsten
Geen beperkingen voor samenkomsten in huis of in toeristische logies. - Telewerk
Het is niet langer verplicht, maar de bedrijven worden uitgenodigd om telewerk structureel te verankeren. - Horeca
– Alle beperkingen vervallen, behalve bij verplaatsingen binnen een horecazaak. Dan blijft de mondmaskerplicht gelden.
– Discotheken en dancings kunnen openen vanaf 1 oktober op basis van verscherpte protocollen.
– Dansen in cafés is dan opnieuw toegelaten. - Georganiseerde activiteiten
Geen beperkingen. - Privéfeesten
Geen beperkingen op buffetten en dansen tijdens privéfeesten, met name bruiloften. - Erediensten
Geen beperkingen, behalve de mondmaskerplicht. - Evenementen
– Geen beperkingen voor evenementen met minder dan 200 toeschouwers binnen en minder dan 400 toeschouwers buiten, tenzij de bevoegde lokale overheid anders beslist.
– Vanaf 1 oktober wordt deze drempel minstens verhoogd tot 500 toeschouwers binnen en 750 toeschouwers buiten.
– Evenementen met meer toeschouwers binnen/buiten zullen vanaf 1 september gebruik kunnen maken van het Covid Safe Ticket. Enkel dan vervallen de verplichtingen inzake mondmasker, sociale afstand en Covid Event Risk Model (CERM). - Mondmaskerplicht
– Vanaf 1 september is het niet meer verplicht in het publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen.
– Evenmin in de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en de evenementensector voor evenementen en private feesten met minder dan 200 toeschouwers binnen en 400 toeschouwers buiten.
– Het mondmasker blijft verplicht in een hele reeks situaties en drukbezochte plaatsen, zoals winkelstraten, jaarmarkten en kermissen.
– De lokale overheid kan daarover anders beslissen. - Verplichte vaccinatie zorgverleners
– Het Overlegcomité laat onderzoeken hoe de verplichte volledige vaccinatie kan worden ingevoerd voor alle zorgverleners.
– De ministers van Volksgezondheid zullen de vaccinatiegraad van zorgverleners per zorginstelling zo vlug als mogelijk publiceren. - Volledige vaccinatie
– Om de viruscirculatie en de ziekenhuisbelasting te verminderen, moet in alle gemeenten van het land de minimumgrens bereikt worden van een volledige vaccinatiegraad van 70 %, als tussenstap naar een volledige vaccinatie van de bevolking.
– In een aantal gemeenten blijft de vaccinatiegraad onder dat niveau, voornamelijk in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Info: Overlegcomité.
MLI