NINOVE – In een persbericht bevestigt burgemeester Tania De Jonge (Open VLD), dat de stad haar interesse heeft geuit voor een haalbaarheidsstudie voor de zogenaamde detentiehuizen.
Dat gebeurde na een vraag vanuit de federale overheid aan de lokale besturen.
Een detentiehuis is een kleinschaliger vorm van detentie. Het richt zich op kortgestraften, jongvolwassenen of nog niet eerder veroordeelden.
Op dit moment zit het dossier nog in een verkennende fase. De stad heeft aangegeven interesse te hebben, maar er moet nog een concrete haalbaarheidsstudie plaatsvinden o. a. in verband met de locatie, de financiering e.d. Pas nadien kan een definitieve beslissing volgen.
“De stad wil met het detentiehuis meewerken aan de aanpak van straffeloosheid.”
Straffeloosheid
Burgemeester Tania De Jonge: “Vandaag merk je, dat veroordeelden tot drie jaar cel zelden of nooit in de cel terechtkomen. Daardoor ontstaat een gevoel van straffeloosheid. Dit wekt vaak frustraties op, niet in het minst bij onze politie. Die straffeloosheid leidt vaak tot recidive. Ik vind het positief, dat men kan werken aan kleinschalige en herstelgerichte detentie. We hebben na de oproep laten weten, dat we hier zeker achter staan. We willen meewerken aan een haalbaarheidsstudie, al beschikken we vandaag nog niet over een geschikte locatie.”
Kleinschalige detentiehuizen kunnen volgens haar niet alleen voor de gedetineerde, maar ook voor de stad een directe toegevoegde waarde creëren. Ze kunnen bijvoorbeeld diensten of goederen aanreiken, die handig zijn voor de buurt: een fietsenherstelplaats of een groentewinkel met producten uit eigen moestuin. Dit maatwerk zal moeten aansluiten op de concrete behoeften in de buurt.
Reclassering
“Elke stad of gemeente heeft inwoners, die in contact komen met justitie. Soms worden inwoners voor korte of langere tijd opgesloten in een gevangenis. Helaas is het resultaat van een opsluiting in klassieke gevangenissen dikwijls niet zo positief. Na de vrijlating is het herval relatief groot. Door een meer gedifferentieerde aanpak, op maat van elke individuele gedetineerde, verhoogt de kans op een succesvolle reclassering en dus op een geslaagde herintrede in de maatschappij. Een kleinschalig detentiehuis kan daarin een deel van de oplossing zijn.”
MLI