Huisvestingsmaatschappij Denderstreek voert strijd tegen sociale huurfraude op

    24 juni 2021

    REGIO – Om huurders bewust te maken van deze problematiek, stelde de sociale huisvestingmaatschappij (SHM) Denderstreek een informatiebrochure samen. Ze geeft deze mee bij de ondertekening van het huurcontract.

    De afgelopen maanden zijn enkele huurders van sociale huisvestingsmaatschappijen in Vlaanderen door de rechtbank veroordeeld voor huurfraude. Er was ook de berichtgeving, dat minister Diependaele (N-VA) wil inzetten op strengere controles op buitenlandse eigendommen voor wie een sociale woning huurt.

    Elke sociale woning is nodig, want de wachtlijsten voor kandidaat-huurders zijn lang. Mensen die ten onrechte een sociale woning huren, kunnen dus uiteraard niet onbestraft blijven.

    Eigendomsfraude

    De Vlaamse overheid en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) voeren de strijd tegen eigendomsfraude op. Zij ondersteunen de sociale huisvestingsmaatschappijen om deze op te sporen. Zo kunnen deze een beroep doen op onderzoeksbureaus om te controleren of een sociale huurder in het buitenland eigendommen heeft.
    Voor eigendommen in België is dit veel eenvoudiger: die staan geregistreerd en zijn automatisch bekend bij de overheid.

    De SHM Denderstreek heeft een gedetailleerde procedure om huurfraude aan te pakken. Alles begint met correcte informatie en preventie, gevolgd door het gebruik van verschillende controlemechanismen bij het behandelen van het (kandidaat)huurdersdossier.
    En dan is er ook nog de controle van de meldingen van mogelijke huurfraude. Bij vermoeden van fraude zal de dienst Huurbegeleiding een dossier openen. Indien nodig zal deze hiervoor een beroep doen op externe diensten. (kruispuntbank, sociale zekerheid, politiediensten, gemeenten, OCMW…).

    Domiciliefraude

    Domiciliefraude komt meer voor. Sociale huurders moeten gedomicilieerd zijn op het adres van hun huurwoning en daar ook effectief wonen. Huurhuizen kunnen niet de helft van de tijd leegstaan. Huurders moeten ook beseffen, dat ze niet zomaar iemand kunnen laten inwonen zonder voorafgaand contact met de SHM Denderstreek.

    Wanneer deze verplichtingen niet gerespecteerd worden, spreken we van domiciliefraude. De gevolgen voor de frauderende huurder zijn niet min: het bijpassen van de verhoogde huurprijs met terugwerkende kracht en een vordering tot ontbinding van de huurovereenkomst bij de vrederechter.

    Brochure

    Om huurders bewust te maken van deze problematiek, stelde de SHM Denderstreek een informatiebrochure samen en geeft deze voortaan mee bij de ondertekening van het huurcontract.. De brochure is ook beschikbaar op de website.

    Daarnaast heeft de huisvestingsmaatschappij met een aantal gemeenten in het werkingsgebied samenwerkingsakkoorden over de aanpak van huurfraude.

    Info: brochure sociale fraude.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons