Burgemeester en schepen staken Ninoofse zwerfvuiljagers een handje toe

    17 april 2021

    NEIGEM/LIEFERINGE – Voor hun 38ste groepsopruiming kregen de zwerfvuiljagers versterking van burgemeester Tania De Jonge en schepen van leefmilieu Wouter Vande Winkel. Daarmee gingen beiden in op de uitdaging van de ‘River Cleanup Challenge’.

    Valérie de Groote: “We hadden de burgemeesters van de steden en gemeenten langs de Dender uitgedaagd om minstens 10 minuten zwerfvuil te rapen. De politici reageerden zeer enthousiast. Zij kennen het probleem en doen er al heel veel aan. De zwerfvuiljagers zijn hierbij ook nodig en we zijn ze zeer erkentelijk.”

    Probleem

    Voor schepen Vande Winkel kan de Intercommunale Land van Aalst (ILvA) nog een grotere rol spelen inzake de bestrijding van het zwerfvuil. “Dat kan door voldoende mankracht en moderne apparatuur in te zetten. Sluikstorten is overal een probleem, eigenlijk een mentaliteitsprobleem: de uiting van wat volgens mij een ziekelijk gedrag is.”

    “Groot en klein zwerfvuil zorgt voor heel veel ergernis”, erkende de burgemeester. “Het is daarom goed zelf eens op pad te gaan om de frustratie van de zwerfvuiljagers ten volle te ervaren.”

    De stad heeft inmiddels nog twee extra mobiele camera’s aangekocht. “De dienst integrale veiligheid zet die volgens een systematische planning in op cruciale plekken. We herkennen daarmee nummerplaten en ook de sluikstorters zelf. De GAS-boetes variëren van € 50 tot € 350, al mogen die bedragen van mij gerust hoger zijn.”

    Diftar

    Kris De Wit stelde met tevredenheid vast, dat de Ninoofse zwerfvuiljagers groeien en bloeien. Al vreest hij voor de invoering van het diftar-systeem.

    “Je bent niet verplicht om een ILvA-container te nemen, maar dan heb je ook geen toegang meer tot het recyclagepark. Het is net daar, dat je grote stukken kwijt kunt. Op die manier zal het sluikstorten toenemen. Het zou het onderzoeken waard zijn om de toegang tot het recyclagepark voor Ninovieters gratis te maken. Het kost nu ook handenvol geld om voortdurend de storten op te ruimen.”

    Fier

    Het laatste woord is voor twee zwerfvuiljagers: “Het geeft een kick, elke keer dat je hebt opgeruimd en de omgeving er terug netjes bij ligt. En het zorgt voor veel sociale contacten. Mensen spreken ons aan als we zwerfvuil rapen. Ik ben er fier op, dat ik mijn buurt kan proper houden. Of zoals vandaag hier in Neigem.”

    Info: River Cleanup ChallengeNinoofse zwerfvuiljagers.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons