MEERBEKE – Een nest van kauwen was zondagvoormiddag 04 april de oorzaak van een schouwbrand in de Sint-Pietersstraat.
De brandweer van de zone Zuid-Oost kreeg zondagvoormiddag rond 10.15 uur een oproep.
Met de kille dagen in het vooruitzicht had een bewoner van de Sint-Pietersstraat de kachel aangestoken. Vrij snel ontstond een schouwbrand. De oorzaak bleek een kauwennest in de schouw.
De brandweer trok de kachel weg, verwijderde de smeulende as en het nest. Er raakte niemand gewond of bevangen.
De lokale politie leidde het verkeer om, aangezien de lange smalle Sint-Pietersstraat tijdens de interventie van de brandweer was afgesloten.
Kauwen
Aan het begin van het broedseizoen denken sommige holenbroeders zoals kauwen, dat een schoorsteen een goede plek is om een nest in te maken. Ze behoren tot de kraaiachtigen en zijn sociale vogels, die graag in elkaars buurt wonen en heel veel communiceren. Een voltallige kolonie heeft heel wat holtes nodig en liefst op een korte afstand bij elkaar. Die vinden ze in schouwen in de buurt.
Kauwennesten van twee meter dik zijn geen uitzondering. De vogels gebruiken nogal veel en divers nestmateriaal: takken, stof, plastiek en ander afval. Al dit materiaal verhindert de luchtventilatie van de schouw. Een verstopte schouw verhoogt al snel het risico op schouwbrand.
Sluit daarom tijdig de rookgaten af met een stevige gaasdraad of een metalen roostertje met mazen van maximum drie centimeter diameter. Doe dit ruim voor het broedseizoen, begin maart. Laat je schouw regelmatig reinigen door een professionele schoorsteenveger. Deze kan eventueel ook het roostertje plaatsen. Zonder dit roostertje mag je jaarlijks op een nieuwe nest rekenen.
MLI
Een roostertje verhindert, dat kauwen nestelen in de schouw.